Muke po iznajmljivačima: Veliki interes gostiju vlada za određenom vrstom objekata

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2021. u 13:58
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Interes za apartmane u gradovima je zbilja mali, ali očekuje da će najviše gostiju ove sezone bukirati u posljednji trenutak, što je i razumljivo s obzirom na varljive prilike s epidemijom.

Turističko tržište posljednjih dana donekle je živnulo, pa u agencijama za najam apartmana i kuća za odmor bilježe nešto više upita gostiju, ali oni se prvenstveno odnose na srpanj i kolovoz. Neki gosti poručuju da su cijepljeni, a neki pitaju jesu li domaćini primili cjepivo, čak ima i zahtjeva da su svi s kojima će eventualno stupiti u kontakt prilikom dolaska i boravka cijepljeni, što se pretežno odnosi na pansione, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnica pansiona s Brača, koja je htjela ostati anonimna, morat će ispuniti i takav zahtjev gostiju. Inače, govori kako s obzirom na situaciju s epidemijom posljednjih dana ima više upita gostiju za predstojeću sezonu. Kako se doznaje iz razgovora s nekoliko agencija za najam, naročiti interes vlada za objekte izvan grada, a najviše za one koji su, logično, koliko-toliko izolirani.

Mali interes

Buking u lipnju je zasad više nego loš, bolje rečeno nikakav. Gosti, međutim, mahom traže veću mogućnost otkazivanja, čak i kad im se na avansno plaćanje ponude razni popusti. Potvrđuje to Nataša Ljubičić iz agencije “Top Season”.

– Najviše ih se raspituje o mogućnostima otkazivanja i mahom traže kompletan povrat novca. To je vrlo nezgodno za vlasnike koji žele pristati na otkazivanje, ali barem tri dana prije dolaska, no gosti žele da to bude i samo dan uoči termina – kaže Nataša, koja ima dugogodišnje iskustvo s ponudom. Potvrđuje da je interes za apartmane u gradovima zbilja mali, ali očekuje da će najviše gostiju ove sezone bukirati u posljednji trenutak, što je i razumljivo s obzirom na varljive prilike s epidemijom. Dodaje da oni gosti koji dolaze avionima čekaju regulaciju zračnog prijevoza, jer nekidan su joj, kaže, jedni gosti javili da im je let za Split otkazan.

U dubrovačkoj agenciji Online Croatia također su zadnjih dana primijetili življi interes za rezervacije. Ono što dominira u razgovorima sa strancima jest, kao i kod ostalih, pitanje fleksibilnog otkazivanja bukinga. Za lipanj gotovo da i nemaju rezervacija, a također ne bilježe interes ni za rujan jer pretpostavljaju da se turisti rukovode lanjskom situacijom, kad se krajem kolovoza epidemijska situacija posvuda pogoršala i zemlje su se počele zatvarati.

– Ove godine je kompliciraniji ulazak u zemlju s obzirom da se traže negativni PCR testovi ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljelom koronavirusu, a to je, primjerice, za četveročlanu obitelj dodatni nemali izdatak. Po posljednjim informacijama koje imamo, takva obveza odnosi se i na djecu stariju od sedam godina, a hoće li tako ostati, ne znamo jer svako malo se nešto mijenja – kaže Maja Čupić, vlasnica agencije u kojoj nisu primijetili da gosti pitaju za domaćine jesu li cijepljeni, ali ih zato neki iznajmljivači, a rade s njih sedam stotina, mole da taj podatak stave na njihove stranice, što oni ne mogu prihvatiti zbog zaštite osobnih podataka. Čupić, čija se agencija od izbijanja epidemije više posvetila bližim tržištima i autogostima, očekuje također da će ove sezone najviše bukinga biti u posljednji trenutak. Napominje da osluškuju vijesti o jeftinim testovima na aerodromima i drugim lokacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close