Linić spreman razgovarati s poljoprivrednicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2013. u 16:19
Slavko Linić; Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je spreman razgovarati s poljoprivrednicima koji prosvjeduju tražeći hitnu isplatu poticaja, ali je blokade cesta ocijenio neprihvatljivim.

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je spreman razgovarati s poljoprivrednicima koji prosvjeduju tražeći hitnu isplatu poticaja, ali je blokade cesta ocijenio neprihvatljivim.

"Uopće nije upitno da ja mogu, zajedno s kolegom, ministrom poljoprivrede, razgovarati s poljoprivrednicima, ali osobno nikako ne mogu prihvatiti način kako udruge prikazuju svoje nezadovoljstvo blokadom cesta samo zato što kažu da je netko nešto obećao", rekao je Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

"Znamo da su rokovi za isplatu poticaja do kraja lipnja i u tim rokovima isplata nije problem. Nije problem na neki način osigurati i bržu isplatu, tu je mogućnost ministar poljoprivrede nekoliko puta razmatrao u ministarstvu financija. Dakle, to nije problem, ali zbog ovakvog načina ponašanja postavlja se pitanje jesu li to neke političke igre ljudi koji trebaju raditi. Ja znam da je teško, ali nikakva obećanja nitko ne daje. Borit ćemo se da osiguramo isplatu poticaja što prije, ali ne možemo prihvatiti ultimatume s ulice, smatramo da to nije način komunikacije", rekao je Linić.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, nastavili su jučer započeti prosvjed upozorenja na nekoliko lokacija, kao što su Ferovac na cesti Požega-Našice, ludbreška obilaznica, a od danas prosvjeduju i u Virovitičko-podravskoj županiji u središtu Gradine.

Prosvjednici traže žurnu isplatu poticaja, odnosno traže da se 50 posto poticaja isplati u ovom tjednu, a ostatak do 15. ožujka, te traže izmjene u prijedlogu zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu jer smatraju da prijedlog pogoduje 'velikim igračima' na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, te rješavanje nagomilanih problema u proizvodnji i preradi mlijeka.

Poljoprivrednici također traže hitan razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom financija Slavkom Linića.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posljednjih je dana više puta ponovio kako smatra da je prosvjed nepotreban. Napominje kako je isplata poticaja počela u siječnju s prvom tranšom od 230 milijuna kuna i nastavlja se sukladno mogućnostima u proračunu, puno prije nego što je zakonski rok za isplatu potpora, a to je kraj lipnja. Osnovni je cilj, kaže Jakovina, da se ranijom isplatom potpora pomogne poljoprivrednicima da što bolje organiziraju proljetnu sjetvu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nije ulica jedini mogući dijalog ! Prosvjed na cestama , bez blokade prometa je način da se Vlada i zastupnici prije uozbilje !

Jakovina neka predloži Zakon o poljoprivrednom zemljištu u interesu Hrvatske i hrvatskih seljaka !

Ako se zastupnici ne boje neka raspišu referendum o prijedlogu zakona !
Vode se razgovori da se sakupi 10 % potpisa birača kojim bi se zastupnici natjerali da raspišu referendum !

Ako se bude išlo u sakupljanje potpisa , molim sve koji žele razvoj poljoprivrede da potpišu zahtjev !

S ovom protunarodnom Vladom ulica je jedini moguci dijalog.

New Report

Close