Liječnici podižu 500 tužbi zbog prekovremenih sati: Troškovi dosežu dvije milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2018. u 14:02
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sutra nastupa prva zastara s obzirom da je sve počelo 2013. pa je, ističe Čulinović-Čaić, HLS odlučio stati iza svojih članova i pokriti sve moguće troškove koje će donijeti tužbe.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) izvijestio je u petak da liječnici podižu oko 500 novih tužbi za neadekvatno obračunate i isplaćene prekovremene sate, te je pozvao članstvo da se u što većem broju pridruži tužbama, istovremeno apelirajući na mjerodavne da taj problem riješe mirnim putem.

"Od danas se diže oko 500 novih tužbi liječnika za neadekvatno obračunate prekovremene sate. Kada liječnici ne bi pristajali na prekovremeni rad dulji od 48 sati tjedno zdravstveni sustav bi se urušio. Dajte nam samo ono što smo odradili, ništa drugo ne tražimo", izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Ukupni troškovi tužbi dosežu dvije milijarde kuna, a točan iznos ovisit će o tome koliko će biti tužbi. Kada se sve zbroji, uključujući današnje tužbe, ukupno je pokrenuto oko 3400 postupaka, a dosad je putem presuda liječnicima isplaćeno oko 1,5 milijuna kuna, i to u Osijeku, gradu gdje su prve tužbe i podignute.

Sutra nastupa prva zastara s obzirom da je sve počelo 2013. pa je, ističe Čulinović-Čaić, HLS odlučio stati iza svojih članova i pokriti sve moguće troškove koje će donijeti tužbe.

Pozvala je članove sindikata da u što većem broju podignu tužbe, kako bi ostvarili i dobili što su zaradili, a vjetar u leđa im je odluka Vrhovnog suda koji je 2014. odlučivao o sličnoj problematici kada se radilo o pravosudnim policajcima.

Vrhovni sud već odlučio o problemu prekovremenih sati

Tada je Vrhovni sud odlučio da pravosudni policajci imaju pravo na dodatak za posebne uvjete rada i kada rade u redovnoj satnici i kada rade u prekovremenom radu.

U to vrijeme njihov kolektivni ugovor bio je identičan kolektivnom ugovoru koji sada važi za zdravstvene radnike. Tako zapravo možemo govoriti da je o tom pitanju Vrhovni sud već zauzeo stajalište, kaže Čulinović-Čaić.

Istaknula je da su vještačenja nezavisnih financijskih i knjigovodstvenih stručnjaka pokazala da na prekovremene sate liječnicima nisu obračunati dodaci na uvjete rada, liječničku odgovornost i znanstvene titule.

"S obzirom da smo bili svjesni da će sudski sporovi povisiti iznos novaca koji će trebati vratiti liječnicima, pokušali smo se dogovoriti s Ministarstvom zdravstva da nam vrate te novce makar u ratama, no dogovor nakon tri sastanka nije postignut", rekla je Čulinović-Čaić dodavši da im ni premijer Andrej Plenković ništa nije odgovorio na dopis koji su mu uputili.

Tajnica HLS-a Linda Rossini Gajšak upitala je kakva se poruka šalje mladim liječnicima ako se kontinuirano neadekvatno obračunavaju prekovremeni sati i kako ih se može motivirati da ostanu u Hrvatskoj.

"Apeliramo ne samo na Ministarstvo, nego i na zdravstvene ustanove koje mogu mirnim putem riješiti taj problem. Pozivamo mjerodavne da to riješe. Trebaju nam afirmativne mjere, a ne represivne, na tužbe smo jednostavno bili prisiljeni", poručila je Rossini Gajšak.

Komentirajte prvi

New Report

Close