Lidl razvija novi standard za svoje dobavljače voća i povrća

Autor: Marta Duić , 25. veljača 2021. u 12:14
15.10.2018., Belica- Zlatko Vinkovic, proizvodjac povrca koji jedini od Lidlovih dobavljaca ima Global Gap certifikat. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Trgovački lanac nastavlja s dobrim poljoprivrednim praksama i očuvanjem bioraznolikosti kojim će i sebi i dobavljačima povećati konkurentnost na tržištu

U suradnji s partnerima, Lidl će do kraja 2021. godine razviti prvi standard za bioraznolikost u konvencionalnoj proizvodnji voća i povrća, kao dodatak već postojećem standardu GLOBALG.A.P. Kako objašnjavaju iz ovog trgovačkog lanca, nastavak je to priče iz 2018. godine, kada su svi Lidlovi dobavljači voća i povrća dobili GLOBAL G.A.P. certifikat kojim su se obvezali da će prilikom obavljanja svih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu primjenjivati dobru poljoprivrednu praksu, program kontrole pesticida, sustav upravljanja kvalitetom i HACCP načela.

Jedan od prvih u Hrvatskoj koji ga je dobio  je Zlatko Vinković, dobavljač Lidla koji u Belici nedaleko od Čakovca proizvodi luk, krumpir, ciklu te butternut i hokkaido tikve. U pitanju je poljoprivredni obrt koji je započeo  s radom 2000. godine, na početnih tri hektara zemljišta. Zajedno s kooperantima imaju proizvodnju na više od 400 hektara, a njihova vlastita se proteže na 100 hektara. Nasadi su u krugu od 30 kilometara od gospodarstva, a surađuju s11 kooperanata. Dnevno imaju i do stotinjak tona krumpira, a svojim povrćem snabdijevaju Lidl trgovine kroz čitavu godinu.

“Da bismo dobili certifikat, svake godine moramo proći niz pravila i postupaka. Neki od njih su vođenje integrirane proizvodnje, odnosno bilježenje svih aktivnosti na zemljištu, svih korištenih zaštitnih sredstava, plodored… Također, moramo koristiti certificirano i kvalitetno sjeme i gnojiva te voditi računa o sljedivost od polja do kupca. Za svaki naš proizvod se točno zna s kojeg je zemljišta i od kojeg dobavljača, kad je bio posađen, tretiran, ubran, pakiran i kad otpremljen do kupca. Ključne su i briga o zdravlju i dobrobiti djelatnika, stalne edukacije djelatnika, zaštita na radu, usavršavanje i praćenje novih trendova te briga o mehanizaciji i o čistoći i ispravnosti pakirne linije. Pratimo i potrošnju energenata na gospodarstvu, pametno gospodarimo otpadom i brinemo o okolišu i sigurnosti proizvoda te provodimo analize vode za navodnjavanje i pranje proizvoda, analiza proizvoda, analiza tla te koristimo sredstva odobrena za hranu. Posjedovanje certifikata svakako povećava konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu te omogućava rast i razvoj proizvođača˝, istaknuo je  Ivan Vinković u razgovoru za Poslovni dnevnik 2018.godine.

Kako ističu iz Lidla, implementacijom novog standarda postojećem svjetskom certifikatu dobre poljoprivredne prakse –GLOBALG.A.P., aktivno potiču promociju i očuvanje bioraznolikosti kao važnog dijela strategije održivosti. Budući da gubitak bioraznolikosti predstavlja egzistencijalnu prijetnju ekosustavima, Lidl je, kao jedan od vodećih međunarodnih trgovačkih lanaca te dobavljač prehrambenih i proizvoda ostalih kategorija, svjestan svoje odgovornosti za očuvanje ekosustava.

Iz tog razloga, Lidl surađuje s međunarodno priznatim stručnjacima za održive prehrambene sustave, kao i poljoprivrednim ekspertima, razvijajući zajedno dodatni modul za promicanje bioraznolikosti u konvencionalnoj poljoprivredi.

GLOBALG.A.P. Integrirani standard osiguranja poljoprivrednih gospodarstava (IFA) obuhvaća dobre poljoprivredne prakse za sve oblike poljoprivredne proizvodnje. S dodatkom za bioraznolikost, proizvođači voća i povrća imat će svoje vlastite poljoprivredne prakse za očuvanje bioraznolikostiu sklopu godišnje revizije IFA, a i kupcima Lidla će ubuduće biti dostupni proizvodi koji pomažu ostvarenju tog cilja.

Komentirajte prvi

New Report

Close