Lidl može do Konzuma jer nema nadzora

Autor: Suzana Varošanec , 12. listopad 2017. u 07:00
Foto: Marijan Murat/DPA/PIXSELL

AZTN ne smije voditi postupke za društva na koja se odnosi Lex Agrokor.

Za vrijeme važenja Lex Agrokora Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja neće voditi upravne postupke vezane uz društva na koja se odnosi njegova primjena, a obustavila je i postupak u vezi s nadzorom koncentracije Agrokora i Mercatora.

Objavio je to jučer AZTN pozivajući se na tumačenje zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je na upit Agencije rekao da se zabrana pokretanja i vođenja upravnih postupaka predviđena Lexom odnosi i na upravne postupke koje vodi Agencija u okviru svoje nadležnosti. Time se otvara pitanje praktičnog značaja novog režima za preuzimanja i stjecanja udjela u članicama koncerna po prijedlogu nagodbe kada je riječ o tvrtkama s većim tržišnim udjelima.

Dvojba više ne postoji, jer i u slučaju kad bi za Konzumom posegnuo Lidl, put tome bi bio otvoren, jer su pod moratorijem ovlasti AZTN-a za vođenje postupka, pa tako i za ocjenu koncentracije kao inače nedopuštene. No, šanse za scenarije nalik navedenom kod Agrokora su navodno hipotetske, uglavnom zbog vremenski limitiranog postupka i složenosti procedura preuzimanja, pa čim zakon prestane važiti oživljavaju AZTN-ove ovlasti. Po nekima je opcija i ‘mamac’ uz uvjet da se postigne potrebna brzina.   

Komentirajte prvi

New Report

Close