Liberalizacija ipak bez odgode

Autor: Darko Bičak , 25. siječanj 2018. u 08:09
Vlada uputila dokument u hitnu saborsku proceduru/Thinkstock

Nužno je da zakon i prateći akti budu doneseni do 1. travnja kada kreće punjenje podzemnog skladišta plina.

Vlada je na svojoj jučerašnjoj sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o tržištu plina te ga uputila u saborsku proceduru na donošenje po hitnom postupku. Hitnost je nužna kako bi se na vrijeme mogli donijeti podzakonski akti koji uređuju tržište. 

Privatnici ispituju isplativost
Naime, zakon daje opće smjernice, a ključne poluge liberalizacije tržišta su pravila raspodjele korištenja skladišta plina kao i metodologija utvrđivanja tarifnih stavki za javnu uslugu u opskrbi. Ta dva dokumenta će pokazati isplati li se privatnim plinskim operaterima uopće ulaziti u posao ili ih država preniskim cijenama želi držati podalje. Ovi podzakonski akti bi se trebali donijeti u roku od tri mjeseca od donošenja samog zakona, a najkasnije do 1. travnja kad počinje utiskivanje plina u podzemno skladište. 

Neslužbeno se može čuti da je Vlada ubrzano stavila ovaj zakon na dnevni red zbog dolaska potpredsjednika Europske komisije za Energetsku uniju, Maroša Šefčoviča, narednog tjedna u Zagreb, a gdje bi trebalo doći i do definitivnog blagoslova EU za bespovratnih 102 milijuna eura za projekt LNG-a na Krku. Naime, jedan od uvjeta Bruxellesa za ovu potporu je i liberalizacija tržišta plina u Hrvatskoj, a koja još nije u potpunosti zaživjela.

Najveći privatni plinski igrači na hrvatskom tržištu, RWE i PPD, podržavaju donošenje novog Zakona te očekuju da bi on trebao omogućiti liberalizaciju plina. Već u javnoj raspravi su bili najglasniji iz RWE-a gdje su tvrdili da je čitav zakon preopćenit i da neće napraviti pomak u liberalizaciji tržišta, a takvog stava su i sada. Njihovi prigovori se odnose na ulogu i način određivanja opskrbljivača na veleprodajnom tržištu (OVT) plina, način rezervacije i korištenja kapaciteta skladišta plina, metodologiju utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu te utvrđivanje referentne cijene na veleprodajnom tržištu. 

Još regulirano za kućanstva
Problematični su im i mehanizmi sprečavanja zloporabe OVT. Predlagatelj je uvažio RWE-ove primjedbe za terminski plan donošenja zakona i pratećih podzakonskih akata. "Zadovoljan sam što je i premijer najavio da zakon mora biti što prije donesen, a u dokumentima i izrijekom stoji da sve mora biti gotovo do 1. travnja. Još nam ostaje da vidimo kakva će cijena biti postavljena u podzakonskim aktima pa ćemo onda moći reći nešto više", kazao je Mladen Čavić, direktor za regulatorna pitanja u RWE-u.

Sabina Škrtić, članica Uprave Energia Naturalisa (ENNA), krovne tvrtke energetskog igrača Prvo plinarsko društvo (PPD) ističe da su zadovoljni novim zakonom te očekuju da će sam zakon i sva potrebna regulativa za liberalizaciju tržišta biti doneseni u roku.  "PPD je stava da je novi Zakon o tržištu plina dobar i da razrješava nedoumice koje su se pojavljivale u prijašnjoj regulativi. Činjenica je da donosi okvir za liberalizaciju tržišta, iako još neko vrijeme ostavlja reguliranu cijenu u segmentu kućanstava", kaže Škrtić te dodaje da očekuje da će i prateći podzakonski akti biti doneseni na vrijeme, prije 1. travnja, kako bi se svi operateri mogli početi pripremati za ogrjevnu sezonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close