Leko i Dačić zauzeli se za jačanje hrvatsko-srbijanske suradnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2015. u 12:40
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u srijedu prvog potpredsjednika i ministra vanjskih poslova u srbijanskoj vladi Ivicu Dačića.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u srijedu prvog potpredsjednika i ministra vanjskih poslova u srbijanskoj vladi Ivicu Dačića i u razgovoru s njime pozdravio intenziviranje bilateralnih odnosa koje su obilježili uzajamni posjeti visokih dužnosnika, priopćeno je iz Sabora.

Nakon posjeta ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić došao je na inauguraciju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a Leko je tijekom posjeta srbijanskog ministra najavio da će se ti kontakti nastaviti njegovim posjetom Srbiji ovog proljeća.

Otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima, rekao je Leko i dodao da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskom putu.

Dvije bi vlade trebale riješiti otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića, Hrvata u srbijanskome zatvoru te položaj hrvatske manjine u Srbiji, rekao je predsjednik Sabora.

Dačić je rekao da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom te da su državni tajnici ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja zaduženi za koordinaciju tijela koja rade na rješavanju spornih pitanja – nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskog kulturnog blaga kao i povratka u Hrvatsku 32 tisuće hrvatskih Srba koji u Srbiji još imaju status izbjeglica, te pitanja njihovih mirovina, povrata imovine i stanarskih prava.

Dačić je izrazio uvjerenje da će se slučaj Veljka Marića riješiti na obostrano zadovoljstvo, kaže se u saborskome priopćenju.

Kad je riječ o granici na Dunavu, ponovio je da je Srbija za graničnu crtu po sredini rijeke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom.

Na sastanku na kojem je bio i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, Leko i Dačić razgovarali su i o mogućnostima jače gospodarske suradnje, o zajedničkom izlasku na treća tržišta te o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Komentirajte prvi

New Report

Close