Lani znatno manja prodaja loših kredita, sezonu 2021. otvorio IKB

Autor: Jadranka Dozan , 07. ožujak 2021. u 22:00
U portfelju poduzeća udio loših kredita lani je smanjen s 13,7 na 12,5 posto/Shutterstock

Razni kupci u 2020. su od banaka kupili milijardu kuna NPL-ova, a u prethodne četiri godine prosjek bio 6 milijardi.

U osvrtu na lanjske rezultate banaka analitičari Hrvatske narodne banke istaknuli su i da je na razini sektora blago smanjen udjel neprihodujućih kredita u ukupnima.

To je rezultat nešto bržeg rasta kredita i predujmova (9,1 posto) od rasta tzv. loših kredita (8,2 posto). Pritom je u kreditnom portfelju kućanstava udjel NPL-ova porastao (s 5,8 na 7,1%), dok je kod poduzeća smanjen, i to s 13,7 na 12,5 posto.

U Hrvatskoj narodnoj banci taj su pad u prvom redu objasnili utjecajem prodaja neprihodujućih potraživanja. Iako su u zadnjem kvartalu te aktivnosti donekle živnule nakon zastoja u prethodna dva, u 2020. ih je ipak bilo daleko manje nego prethodnih godina.

Banke su se prodajama riješile 1,03 milijarde kuna bruto knjigovodstvenog iznosa potraživanja iz rizičnih skupina B i C (u knjigama već uvelike otpisanih), a time su utržile 432 milijuna kuna.

U prethodne četiri godine npr. bruto iznosi prodanih loših kredita u prosjeku su bili oko šest milijardi. Sektorski promatrano više od 60 posto prodanih potraživanja odnosilo se na neprihodujuće plasmane poduzećima.

Uz popis nekretnina

Nekoliko takvih tržištu je nedavno ponudila Istarska kreditna banka. U pozivu za podnošenje indikativnih ponuda medijski oglašenom u petak navodi se da je riječ o potraživanjima IKB-a prema tvrtkama iz Pule, od kojih su neke u stečaju. No, ističe se i da su potraživanja priznata u stečajnim postupcima i osigurana hipotekama na nekretninama upisanim u zemljišne knjige.

60

posto prodanih NPL-ova odnosilo se na neprihodujuće plasmane poduzećima

Predočen je i popis nekretnina pod hipotekom, od poslovnih prostora i zgrada do zemljišta. Radi se o imovini u Puli i Vodnjanu procjenjenoj na gotovo 12,5 milijuna eura ili oko 94 milijuna kuna.

U Istarskoj kreditnoj banci napominju i da je vrijednost nekretnina višestruko veća od potraživanja na prodaji.

Rok za indikativne ponude je do kraja ovog mjeseca, nakon čega će se interesentima omogućiti detaljniji pregled isprava.

IKB inače slovi za jednu od solidnijih i bolje upravljanih malih domaćih banaka. U godišnjem izvješću ističe se npr. da je u protekloj godini naplata potraživanja poboljšana. To je, kažu, vidljivo u iskazanim rezervacijama i kamatama od djelomično nadoknadivih plasmana. S jedne strane, izdvojeno jer 22 mil. kuna novih rezervacija, ali je istodobno po neprihodujućim plasmanima naplaćeno 17 milijuna.

Stres testovi na koronu

Kako bi procijenila utjecaj koronakrize na portfelj svojih klijenata, Banka je uvela češće preispitivanje portfelja i za uredne klijente, navodi se u izvješću.

Miro Dodić, dugogodišnji čelnik Istarske kreditne banke, kojemu je nedavno potvrđen još jedan mandat, ističe kako se u sklopu upravljanja rizicima provode stres testovi i analize osjetljivosti na više scenarija, a rezultati potvrđuju snažnu kapitalnu i likvidnosnu poziciju; i u stresnim uvjetima iznad su regulatornih i internih limita.

Za razliku od više nego prepolovljene dobiti na razini cijelog sektora, umaška je banka lani uz 5-postotni bilančni rast (na 3,85 milijardi kuna) iskazala i 2,5 posto veću dobit. To znači 37,6 milijuna prije oporezivanja, odnosno 30,7 milijuna kuna neto dobit

Komentirajte prvi

New Report

Close