Lalovac: Javnost se priprema za najgori scenarij

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2017. u 10:54
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Na N1 televiziji gostovao je bivši SDP-ov ministrar financija Boris Lalovac koji je komentirao izjave da Vlada treba pruzeti dugove Agrokora te iznio svoje viđenje razvoja situacije.

"Ovo je, čini mi se, i politička poruka koja prelazi bankarsku komunikaciju, isključivo je politička poruka. Vrši se pritisak na hrvatsku vladu koja nema većinu, nije se mnogo napravilo da se poboljša poslovanje Agrokora. Bit će danas zanimljivo. Vidjet ćemo kakve će biti reakcije nakon sastanka, otvaraju se mogućnosti financiranja prema američkim fondovima. Ponovno na našem tlu imamo rusko-američki kapital koji nije mali, i svakako da oni sada imaju, ne samo ekonomski, već i politički utjecaj", kazao je Lalovac za N1 te napomenuo da su posljednjih mjeseci pali prihodi Agrokora.

"Za koji dan će isteći rok za mjenice. Domaće banke će sjesti na račune dobavljača jer nema odgoda, a dobavljači nemaju 'casha' pa će domaće banke dati njima kredite i da bi oni vratiti bankama da zatvore mjenice. Banke će biti u boljoj poziciji nego dobavljači. Dio duga će se morati otpisati i kada revizori kažu kolika je 'rupa' u Agrokoru, tek će se onda znati kako će ići proces resrukturiranja. Nitko nije spomenuo strateškog partnera sve ovo vrijeme, govori se samo o pumpanju.

Strateški partner treba ući i voditi kompaniju. Ovo što svi daju novac je zato da bi spasili svoja stara potraživanja. Znamo da je bilo razgovaranja o preuzimanju određenih kompanija, ali to bi samo pokrilo dio duga. Postavlja se pitanje gdje je odgovornost, zašto se odmah nije išlo sa zaustavljenjem trgovanja mjenicama. Mislim da se priprema javnost za najgori scenarij stečaja jer nema strateškog partnera. Riječ je o zdravim proizvodnim kompanijama, a nije bilo riječi o novim kompanijama koje bi preuzele te tvrtke i kreditore. Ramljak je jedan činovnik koji nema pretjeranu moć", smatra Lalovac.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 29.05.2017. u 22:14
Plenković nema pravo zadužiti našu djecu, unuke i buduće generacije…….radi naplate opljačkanih
PRIVATNIH tvrtki u vlasništvu velikih kompanija , banaka..i bivših tajkuna

Ako se usudi to napraviti budemo ga psovali preko fejsbuka i poslovnog.

Najsmjesnije je da ovaj nesposobnjakovic kojeg je partija postavila za ministra ,a sad je kao veliki ekonomski strucnjak, cak nije uspio ni u agrokoru dobiti posao. Otkacili su ga kad se javio na natjecaj u konzumu. To je sam izjavio u nekom intervjuu. Ajde idi doma soraj zenu,pusti agrokor na miru.

@miami, ima rezona prolongitati insolventnost Agrokora, pod uvjetom da se ovih 12 do15 mjeseci iskoristi za sveukupno restruktuiranje, čitavog hranidbenog lanca Agrokora. Niti su perjanice Agrokora, koje sada ovise više od 50% od Konzumovih polica, niti je velika većina dobavljača trenutno spremna za stvarnu tržišnu utakmicu. Stoga nisi u pravu, ako misliš, da bi ostala sva radna mjesta, ako bi Agrokor otišao u stečaj. Po jednoj serioznoj analizi, troškovi po proizvodnoj jedinici kod većine Agrokorovih/Konzumovih dobavljača, moraju se srezati najmanje 30%. Drugi problem, većina Agrokorovih dobavljača nema niti znanja, niti vještine, niti alate, kako optimirati proizvodne procese. Da ne govorim o “PDCA” metodi o Pareto principu, Ishikawi, Kaizenu…Bez sveukupne logističke potpore od ministarstva poljoprivrede u osmišljanju kreativnih rješenja, većini od njih nema spasa. Nažalost sve vlade do sada su od njih napravile junkie-je, koji su samo fiksirani na dope, odnosno na potpore, odšete, poštene trgovačke prakse…. a sami de facto ne poduzimaju ništa.

Plenković nema pravo zadužiti našu djecu, unuke i buduće generacije…….radi naplate opljačkanih
PRIVATNIH tvrtki u vlasništvu velikih kompanija , banaka..i bivših tajkuna ..bez obzira što u njima rade radnici kojima trebaju plaće….. Prodajte tvrke za 1 kunu, i radnici će raditi i dalje. Potraživanja otpišite.
SVI SKUPA koji ste u tome sudjelovali.

New Report

Close