Kupovao mobitel pa ostao bez više stotina eura. Ovo su glavni znakovi za uzbunu

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2023. u 12:46
FOTO: Pixabay

Policijska uprava krapinsko-zagorska objavila je da je muškarac pri kupnji mobitela preko interneta prevaren pri čemu je ostao bez više stotina eura.

Naime, 18-godišnjak je sredinom siječnja 2023. godine preko Messengera stupio u kontakt s nepoznatom osobom i dogovorio kupnju mobilnog uređaja. Nakon toga je nepoznatoj osobi.

Budite oprezni na društvenim mrežama prilikom pronalaska oglasa za povoljnu kupovinu, upozoravaju iz policije. Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću, prodajemo stvari i sl.

Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta, u kojem su žrtve trgovci i potrošači, svi oni koji “kupuju- prodaju”.

Kako se zaštititi?

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

– slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,

– lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),

– jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),

– zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),

– također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

S ciljem snažne zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, policija je objavila i korisne savjete građanima:

– osnovni preventivni savjet građanima je da prilikom prodaje ne koriste i ne daju niti jedan od gore navedenih podataka,

– jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

Komentirajte prvi

New Report

Close