Objavljen je novi natječaj: Na raspolaganje je stavljeno 33,1 milijun eura, najveći iznos do sada

Autor: Josipa Ban , 04. ožujak 2024. u 10:47
Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl/N. Žganec/PIXSELL

Natječaj je objavljen po modalitetu privremenog poziva, a otvoren će biti tri mjeseca.

Napokon je raspisan natječaj za transformaciju i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija.

Natječaj je Ministarstvo kulture i medija objavilo 1. ožujka, s gotovo godinu dana kašnjenja. Kulturnoj i kreativnoj industriji ovim pozivom, koji je financiran iz NPOO-a, na raspolaganje je stavljeno 33,1 milijun eura, najveći iznos do sada. Potpore će se kretati od 15 do 995 tisuća eura.

Natječaj, čiji je cilj pridonijeti jačanju kapaciteta industrije, podijeljen je u dvije grupe – A i B. Glavni razlog podjele je u novoj Uredba o de minimis potporama, a glavna razlika u njihovim iznosima.

Potpore u Grupi A kreću se od 40 do 995 tisuća eura, a u Grupi B od 15 do 300 tisuća eura. U prvoj je Grupi na raspolaganju 21 milijun eura, a u drugoj 12,1 milijuna.

Natječaj je objavljen po modalitetu privremenog poziva, a otvoren će biti tri mjeseca. Prvih mjesec dana prijave se neće primati već će biti moguć samo uvid u natječaj. Predaja projekata trebala bi početi 1. travnja.

Njihova evaluacija kreće tek kada se natječaj zatvori. Koliko će ona trajati i kada bi novac mogao početi kapati na račune kreativaca i kulturnjaka teško je procijeniti, kaže Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

S obzirom na to da je natječaj otvoren za cijeli sektor, a što je vrlo široko područje, teško je procijeniti koliko bi moglo biti pa i vrijeme za ocjenu i odabir. Sigurno je jedino da projekti moraju biti realizirani do lipnja 2026. 

Komentirajte prvi

New Report

Close