Kulenova seka od autohtone slavonske sorte osvojila šampionsku titulu

Autor: Marta Duić , 23. ožujak 2022. u 10:59
Foto: G. Ferbezar/PIXSELL

Belje je proizvodima od fajferica napravilo iskorak u tom segmentu proizvodnje te su ponudili tržištu još premium proizvoda.

U trenucima u kojima je domaća hrana u posebnom fokusu, u istarskom Svetom Petru u Šumi održano je 2. nacionalno ocjenjivanje kobasica i salama na koje je prijavljeno 123 uzorka odabranih kobasica i salama iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjedne Slovenije. Ocjenjivanje uključuje osam definiranih kategorija kobasica i salama, a Belje se ove godine prvi puta predstavilo sa svojom Kulenovom sekom Crna slavonska i odmah su dobili šampionsku titulu.

“Iako smo jedan od najvećih proizvođača tradicionalnih delicija u Hrvatskoj kod nas se sve radi na tradicionalni način, uz puno ručnog rada, čime postižemo premium kvalitetu proizvoda. Imamo vlastitu proizvodnju crnih slavonskih svinja na prostoru Parka prirode Kopački rit pa kontroliramo cjelokupni proces od sirovine najviše kvalitete do tradicionalnog dimljenja na drvetu bukve. Ponosni smo na ovu nagradu jer s njom rušimo barijere između velikih i malih proizvođača i pokazujemo kolika je posvećenost kvaliteti vrhunske hrane u Belju”, ističe Mirabela Opančar, voditeljica proizvodnje suhomesnatih trajnih kobasica i slanina u Belju.

Inače, Belje je proizvodima od crne slavonske svinje, poznatije kao fajferica napravilo iskorak u tom segmentu proizvodnje te su ponudili tržištu još premium proizvoda uz već poznate sir i vino iz linije Goldberg.

Foto: Belje

Općina Sveti Petar u Šumi dugi niz godina je i organizator sajma S klobasicom u Europu. “Ocjenjivanje kobasica i salama dio je našeg velikog projekta S klobasicom u Europu koji smo pokrenuli prije deset godina i u sklopu kojeg smo izgradili i hrvatsku kuću od kobasica ili kako ju mi lokalno zovemo Hiža od klobasic, u kojoj imamo senzorni laboratorij i dvoranu namijenjenu upravo za ocjenjivanja kvalitete kobasica i salama. Kroz sve naše projekte ističemo značaj kobasica u hrvatskoj gastronomiji i važnost njihove daljnje promocije”, poručuje Mario Bratulić, načelnik općine.

Komentirajte prvi

New Report

Close