‘Noćna mora? Da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije’

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2012. u 15:17
PXL

,,Imam dvije noćne more: jedna je da se probudim kao predsjednik sveučilišta, koji ima samo odgovornosti bez ovlasti, a drugi je da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije. Tu se nema što puno učiniti, to je dugotrajni proces patnje”, rekao je Paul Krugman

Hrvatska Vlada ne može u ovoj krizi puno učiniti, treba pokušati zadovoljiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne više nego što je nužno, i pritom tražiti više fleksibilnosti u provođenju mjera stroge štednje, poručio je američki ekonomist, nobelovac Paul Krugman, na predavanju u sklopu drugog Adris Business Foruma u Rovinju.

Iako Hrvatska nije u eurozoni, isto joj je kao da jest, jer ima valutu vezana za euro i najveći dio duga u eurima, pa je vrlo teško provesti devalvaciju, objasnio je Krugman. Iako nije detaljno proučavao hrvatsko gospodarstvo, smatra da hrvatska Vlada nema puno više prostora za fleksibilnost od, primjerice, guvernera New Jerseya.

„Imam dvije noćne more: jedna je da se probudim kao predsjednik sveučilišta, koji ima samo odgovornosti bez ovlasti, a drugi je da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije. Tu se nema što puno učiniti, to je dugotrajni proces patnje“, rekao je Krugman. Eurozona je u velikoj zbrci i najbolje bi bilo vratiti se natrag u 1992. godinu, ali to je sada nemoguće. Propast eurozone bi ipak bila najgora opcija, ali ključne odluke bit će donesene u Berlinu i Frankfurtu, procjenjuje Krugman.

Kad je riječ o ulasku u eurozonu, Krugman savjetuje Hrvatskoj da ne žuri, već da pričeka godinu-dvije, dok se stanje oko zajedničke europske valute ne razbistri.
Ponovivši svoje kritike stroge štednje koju zastupaju posebno Njemačka i Nizozemska, Krugman je ipak izrazio optimizam zbog odlučnih mjera aktivne monetarne politike predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija. „Svi razumiju da bi propast eura bila katastrofalna, jer je Europska unija više od ekonomije, zato eurozona ne smije propasti“, zaključio je Krugman.

„Hrvatska je zemlja koja ima znatno više potencijala i ambicija od rezultata koje postiže“, u uvodnom je obraćanju istaknuo Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe, domaćin drugog Adris Business Foruma.

Predavanje Paula Krugmana u rovinjskom hotelu Lone pratilo je više od 600 uglednika, među kojima veliki broj ljudi iz akademske i poslovne zajednice.

„Impresioniran sam Rovinjom i Hrvatskom i želim se ovdje vratiti sa svojom suprugom. Već sam joj poslao sliku grada. Prekrasan hotel i impresivna obala“, izjavio je Krugman nakon predavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close