Kroz predstečajne nagodbe u hotele ulažu 861,4 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 14. svibanj 2015. u 14:27
Mladen Pejnović i Darko Lorencin. Press Foto

Država još nije uspjela prodati hotele koji posluju s dobiti, rapski Imperial i Hotele Makarska, kao ni Hotele Maestral.

Predviđeni iznos ulaganja novih vlasnika u turističke tvrtke koje su privatizirane kroz predstečajne nagodbe iznosi 861,4 milijuna kuna u periodu od jedne do pet godina, istaknuo je danas ministar turizma Darko Lorencin, predstavljajući aktualno stanje procesa privatizacije te predstečajnih nagodbi turističkih društava, zajedno s predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem.

"Ministarstvo turizma je u okviru svoje nadležnosti do danas koordiniralo aktivnosti u svrhu restrukturiranja ukupno 13 društava iz sektora turizma, i to 11 društava u većinskom vlasništvu i 2 društva od posebnog interesa za RH. Kapaciteti društava obuhvaćenih restrukturiranjem iznose 10.814 kreveta u hotelima i turističkim naseljima te 9.626 u kampovima. Broj stalno zaposlenih u tim društvima je 968 te barem još toliko zaposlenih sezonskih radnika koje društva zapošljavaju u punoj sezoni", istaknuo je Lorencin. 

U predstečajnom postupku nove vlasnike dobili su Hoteli Korčula (strateški partner Dalmacija hoteli, Vranjica Belvedere (Solaris), Hoteli Podgora (Novodom), HTP Orebić (Dalmacija hoteli), Hoteli Živogošće (KHA dva), za Hotel Medena (Kermas energija) očekuje se sklapanje nagodbe, kao i za Club Adriatic.

Jedino Hoteli Plat prodani su Agrokorovoj KHA izvan procesa predstečajne nagodbe, a država na taj način još nije uspjela prodati hotele koji posluju s dobiti, rapski Imperial i Hotele Makarska, kao ni Hotele Maestral. Lorencin i Pejnović pohvalili su se da će ukupno u procesu restrukturiranja i privatizaciji Hotela Plat, RH uprihoditi 178,8 milijuna kuna.

U stečaju su završili ZRC Lipik i HOC Bjelolasica čija je sudbina neizvjesna, te Bizovačke toplice u koje će uložiti Jako Andabak.

„Država je ovim postupcima na izlasku iz vlasništva portfelja turizma, pred nama su još privatizacije Imperijala Rab, Hotela Maestrali te Jadran Crikvenica. Dosadašnjim postupcima pokazali smo sinergiju institucija, a radit ćemo i dalje kako bismo ovim društvima omogućili da pronađu kvalitetne investitore te osigurali da u Hrvatskoj ne bude više turističkog poduzeća koje generira gubitke, naglasio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Komentirajte prvi

New Report

Close