Kroz nadzorničke naknade Purko otvara ‘slučaj Žitnjak’

Autor: Suzana Varošanec , 16. listopad 2019. u 13:57
Miroslav Jeličić-Purko ima 5,01% dionica Žitnjaka/P. Macek/PIXSELL

Članovi NO-a, kojem je šefica Irena Weber, nisu radili u zaštiti interesa manjinskih dioničara, tvrdi Purko.

Miroslav Jeličić-Purko, jedan od najistaknutijih eksponenata zasad neuspješne zaštite manjinskih dioničara bivšeg Agrokora, ujedno je jedini od njih oko 17 tisuća koji ima značajna zakonska prava – alat, i to prema udjelu njegove tvrtke Capturis u Žitnjaku, jedinoj bivšoj Agrokorovoj tvrtki s čijim se dionicama trguje na burzi.

Kako drži 5,01 posto Žitnjaka, može diktirati i posebno ispitivati sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, što i najavaljuje. Utoliko, rasplet se očekuje najvjerojatnije za mjesec, dva. Ključne teme koje ga zanimaju, sudeći prema jučerašnjoj objavi protuprijedloga Capturisa vezano za dioničku skupštinu Žitnjaka, na liniji su nastojanja ovog investitora koji ustrajava na zaštiti manjinskih dioničara. U Žitnjaku su posrijedi njegovi legitimni interesi, ali i interesi 100-tinjak bivših i sadašnjih radnika Žitnjaka.

Prvo vruće pitanje stoga je ponovo roll up kredit, ali u kontekstu kako je njime opterećen Žitnjak kao tadašnje potpuno solventno i likvidno društvo.  Druga tema potaknuta je izvršenim prijenosom vlasništva u Žitnjaku s Konzuma na Fortenovu koja je 1. travnja temeljem nagodbe stekla 165.390 dionica Žitnjaka, ili 80,43% temeljnog kapitala. No, naknadno, tj. 18. travnja udio je 'podebljan' i s paketom 8508 dionica stečenih od Agram Investa, što čini 4,14% od ukupnog broja glasova na skupštini Žitnjaka.

 

8508 dionica

stečenih od Agram Investa dovodi, kažu, do obveze javne ponude

Kako Purko tumači da je drugom transkacijom nastala obveza javne ponude, po njemu je to eklatantan slučaj nezakonitosti, čime se otvara pitanje je li to i poziv regulatoru i javnosti da se sve prokontrolira. Kako bilo, što slijedi u Žitnjaku i zbog Žitnjaka, pokazat će se brzo, jer je skupština 30. listopada. A manjinski dioničar traži zaokret od 180 stupnjeva u području isplate naknada nadzornicima.

Također, čini se i da je to tek formalni ulaz u dubinske analize, koje se najavljuju da pripremaju za sljedeću skupštinu, a povezane su s navedenim dvjema ključnim temama. Inače, Uprava je predložila nadzorničku naknadu od 1000 kuna mjesečno, dok manjinski dioničar traži da se ona ukine. U NO-u su tri člana, a predsjednica je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika koju je sredinom 2017. postavio bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Dovodi li je to nakon razrješenja s funkcije izvršne direktorice u Fortenovi u nove neugodnosti ili ne, povodom iznesenih sumnji da "članovi NO-a nisu radili u zaštiti interesa manjinskih dioničara, te da bi svaka naknada za rad bila neprimjerena", brzo će biti jasnije. U obrazloženju protuprijedloga navodi se i smanjena vrijednost kapitala tvrtke sa 139,18 milijuna na 57,05 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close