Kroz IPA projekte osam distrofičara osposobljeno za grafičke dizajnere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2014. u 16:35
Foto: Thinkstock

Osnovni mu je cilj doprinijeti socijalnoj integraciji osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i povećati njihovu zapošljivost, kao i općenito povećati razinu znanja i vještina osoba s invaliditetom.

Zahvaljujući projektu koji je izradila Zadruga saveza društava distrofičara Hrvatske (Zadruga SDD), koji je finaciran iz IPA europskog programa, osam je osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti iz Zagreba i Karlovca osposobljeno za grafičke dizajnere.

Projekt, prvi takve vrste u Hrvatskoj, počeo je u travnju prošle godine u suradnji s Hrvatskom zavodom za zapošljavanje u okviru IPA programa, a financiran je s ukupno 123.000 eura od kojih su 78 posto sredstva IPA-e, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta.

Osnovni mu je cilj doprinijeti socijalnoj integraciji osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i povećati njihovu zapošljivost, kao i općenito povećati razinu znanja i vještina osoba s invaliditetom.

Partneri u projektu bili su gradovi Zagreb i Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje i zagrebački URIHO, u kojem se održavala praksa.

Kroz brojne tečajeve i radionice osposobljeno je osam radno sposobnih osoba s neuromuskularnim oboljenjem, a uz njih, tečajeve i radionice pohađali su predstavnici udruga članica Zadruge SDD iz tridesetak hrvatskih gradova, kako bi stečeno znanje mogli prenijeti u svoje sredine.

Osim zapošljavanja, cilj je projekta da osposobljeni polaznici tečajeva i radionica svoje proizvode plasiraju putem Zadruge, čime će im biti otvoren put prema socijalnom poduzetništvu.

Opremanje zadruge i njena promocija je u tijeku, a posao u njoj dobile su dvije osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti.

Osobe s distrofijom teško su zapošljive na tržištu rada, pa ih se ovim i sličnim projektima želi potaknuti na samozapošljavanje u trenutku kada im zdravstvene mogućnosti to dopuštaju, poručuju iz Zadruge.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije normalno- da nam za osposobljavanje invalida – u državi koja ima
400.000 nezaposlenih – treba pomoć IPA Programa ….

Nije normalno da ne funkcionira sustav pružanja usluga/prakse/ , tj.rad s osobama
s posebnim potrebama…kraj toliko ljudi koji bi za đeparac , radili
poslove teže i gore od rada sa osobama s lakšim oštećenjima, koja se
privikavaju na rutinske poslove na jednostavnoj i suvremenoj tehnologiji
danas svima dostupnoj….

Zar je to tako teško organizirati..kraj toliko napuštenih poslovnih i državnih prostora i toliko admministrativnog viška / i viška kompjutera..??/

New Report

Close