Krizi unatoč 74% tvrtki širit će poslovanje, 64 posto još će zapošljavati

Autor: Ana Blašković , 17. ožujak 2021. u 10:24
Andrea Doko Jelušić/Josip Regović, Dubravka Petric/PIXSELL

Oko 60 posto anketiranih tvrtki planira nastaviti s praksom rada od kuće i pošto završi pandemija Covida 19.

Pandemijske štete koje je na makro razini zrcalio rekordni pad lanjskog BDP-a, na mikro razini tvrtkama su donijele poremećaje u poslovanju, no tu su iskustva šarolika. Za čak 39 posto poduzetnika poslovanje u 2020. bilo je lošije nego u godini ranije, no praktično isti broj njih (38,5%) ilustrirao je prošlu godinu – boljom.

Jedan je to od, na prvi pogled, iznenađujućih rezultata redovnog godišnjeg istraživanja o poslovnoj klimi koju provodi Američka trgovinska komora, AmCham, među više od 260 svojih članica koje zapošljavaju preko 91 tisuću ljudi u Hrvatskoj.

Da brojke treba uzeti “sa zrnom soli” smatra i izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić ističući da vjerojatno nisu reprezentativne za cijelu Hrvatsku jer unutar AmCham postoje tvrtke iz sektora za koje se može pretpostaviti da su lani rasle, poput farmaceutike i IT-a.

Koban pad potražnje

Pandemija je utjecala na poslovne procese, digitalizaciju, strateške ciljeve u kratkom roku, financijsku sliku i likvidnost. Među onima kojima se situacija pogoršala, za dvije trećine pad prihoda zaustavio se do 30 posto.

Većina (52%) je unatoč tome uspjela zadržati istu razinu zaposlenosti, izgledno zahvaljujući državnim fiskalnim mjerama spašavanja radnih mjesta koje je većina ocijenila učinkovitima. Iako je istodobno nešto manje od trećine anketiranih (31,6%) lani povećalo broj zaposlenih to je ipak manje nego u 2019. kada ih je bilo 55 posto.

Kao glavni ograničavajući faktor u 2020. tvrtke navode pad potražnje što ne čudi u uvjetima zatvaranja granica, proljetnog ‘lockdowna’ i restrikcija kretanja. Druge dvije prepreke dobro su poznate od ranije – nedostatak radne snage i visoko porezno opterećenje.

Gledajući pet godina unatrag, evidentno je da je gorući problem domaćeg poslovnog okruženja radna snaga, duge i komplicirane procedure, a jednako problematičnim tvrtke ocjenjuju ukupni trošak poreza i oporezivanje rada.

“Znatan dio ispitanika (55%) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 42% ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina“, napominje.

“Unatoč izazovima u protekloj godini kada se poslovanje pogoršalo za značajan udio ispitanika, većina članova AmCham-a u nadolazećem razdoblju planira širenje poslovanja (74%) i dodatna zapošljavanja (64%)”, kaže Doko Jelušić dodajući da oko 60 posto tvrtki planira nastaviti s praksom rada od kuće i pošto završi pandemija Covida 19.

Prepreke i prilike

Dok kao pozitivne pomake u poslovnom okruženju tvrtke ističu uvjete financiranja, potražnju za robama i uslugama te iskorake na području poreza kroz nekoliko krugova poreznih rošada, čak 46 posto ocijenilo je utjecaj pravosuđa negativnim ili značajno negativnim.

Za oslikavanje šire slike vrijedi podcrtati da je oko tri četvrtine tvrtki okupljenih u članstvo domaćeg AmChama prisutno i u drugim zemljama srednje i istočne Europe. Manje od polovine, međutim, stava je da su uvjeti poslovanja usporedivi, a 41 posto poručuje da su lošiji.

Osim malog tržišta, za njih najveće minuse rada u Hrvatskoj predstavljaju spora administracija i izostanak dugoročne Vladine strategije. Dok se oko prvog ne može puno učiniti, oko posljednja dva to nije slučaj da ima volje.

Komentirajte prvi

New Report

Close