Vlada optimizam: Kriza neće zakočiti spajanja i akvizicije, i Hrvatsku čeka plodna godina

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2023. u 09:00
FOTO: Pixabay

Čak 60% globalnih predsjednika uprava neće odgađati transakcije, pokazuje izvješće PwC-a.

Aktivnosti na tržištu spajanja i akvizicija (M&A) na globalnoj razini neće omesti strahovi od recesije, rasta kamatnih stopa i geopolitičke nesigurnosti. Godišnje globalno istraživanje mišljenja predsjednika uprava koje provodi PwC pokazalo je da ih 60% ne planira odgađati transakcije u 2023., a njihov rast će vjerojatno biti vidljiviji u drugom polugodištu.

Pozitivne trendove u PwC-u očekuju i kad je riječ o hrvatskom M&A tržištu, a takva očekivanja imaju i svi ozbiljni igrači koji su angažirani na tim projektima u Hrvatskoj.

Globalna slika
Na globalnoj razini, spajanja i preuzimanja lani su smanjena u odnosu na rekordnu 2021. Te je godine zaključeno 65.000 transakcija, a lani su volumen i vrijednost spajanja i preuzimanja opala za 17, odnosno 37%, s tim da su te brojke iznad pandemijske 2020.

Pozitivan trend u 2022. bilježi se u Indiji, za razliku od SAD-a i Kine, a i europske zemlje, odnosno regija EMEA, ostvarila je pad aktivnosti i vrijednosti M&A – 12% manji je volumen, 37% vrijednost, s tim da je na tom području realizirano oko 20 tisuća transakcija).

”I u Hrvatskoj očekujemo da se pozitivni trendovi iz 2022. nastave i u 2023., potpomognuti ulaskom u eurozonu i Schengen prostor koji doprinose percepciji gospodarske stabilnosti u Hrvatskoj te se iz perspektive investitora smanjuje rizik zemlje.

To bi trebalo ponukati investitore iz Europe koji još nisu prisutni u Hrvatskoj da putem preuzimanja ostvare prisutnost i na našem tržištu”, ocjenjuje voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska Damir Kecko.

20

tisuća M&A transakcija odrađeno na na europskom tržištu

Optimist je i Andrej Grubišić, partner u tvrtki Grubišić&Partneri, u čijem je fokusu upravo M&A. ”Globalna očekivanja su u ograničenoj mjeri primjenjiva na nas, no M&A tržište u Hrvatskoj i regiji u posljednjih 10 godina jako evoluiralo i čak je unatoč recesiji koja je potrajala ostvarilo značajan iskorak”, kaže Grubišić. Uočava jednu specifičnost sve prisutniju u praksi M&A u Hrvatskoj, a to je da su sve važniji bazen iz kojega dolaze kandidati za hrvatske tvrtke upravo iz zemalja koje su prethodno i same bile zanimljive za investicije i akvizicije, poput Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske.

“Naša su očekivanja da će iz tih područja i u narednom razdoblju biti dosta kandidata za akvizicije”, dodaje Grubišić, čijem timu prošla godina u ostvarenom volumenu transakcija nije bila rekordna, već nešto slabija nego 2021., ali je optimist da će ove godine biti dobrih događanja.

Za Željka Perića i njegovu tvrtku Caper – specijaliziranu za M&A projekte, prošla je godina bila najbolja, ne samo po broju transakcija nego i povrijednosti i po kvaliteti. Ostvarila je, kaže, rekordan rezultat i smatra da je to i najbolji “score” na hrvatskom tržištu, jer vrijednost spajanja na kojima je Caper radio prelazil 200 milijuna dolara.

”Ova godina bit će i bolja, u najgorem slučaju jednako dobra kao prošla, u kojoj unatoč nizu čimbenika u našem slučaju nije bilo utjecaja na pad transakcija”, kaže Perić. Slaže se da će ove godine dodatno atraktivnost Hrvatske povećati ulazak u eurozonu i Schengen, a jedino što može omesti pozitivna očekivanja je eskalacija rata u Ukrajini i njegovo širenje iz lokalnog u puno veći sukob. Drugih rizika po njemu – nema.

Traži se zatvorena priča
Sudeći prema iskustvima domaćih konzultanata, nema značajnijih razlika u interesu domaćih i stranih ulagača, za M&A su atraktivni svi koji imaju “zatvorenu priču”, zanimljiv proizvod i pripremljeno tržište. Razlika je u tome da se domaći odlučuju brže, jer poznaju okruženje, a Perić izdvaja proizvodni i tehnološki sektor, te sve vezano uz zdravstvo.

”Atraktivni su svi biznisi u proizvodnji koji imaju izlaz na europsko i tržište regije, a prisutan je i IT sektor, s tim da u njemu postoje razne niše i subniše, ali i tu su zanimljivi oni koji imaju vlastiti proizvod i mogu izvan hrvatskih granica.

To su glavni kriteriji koje se vrednuje kod M&A-a”, kaže Grubišić, koji prostor za povećanje potencijala na tržištu vidi činjenicu da je prisutan značajan broj osnivača koji su razvili biznis u regiji i trebaju prirodan izlazak. “Što se inflacije tiče, ona je već ugrađena u očekivanja, a i odaslana je jasna poruka da joj se želi stati na kraj i ta borba već daje rezultata”, dodaje Grubišić.

Među najvećim preuzimanjima u Hrvatskoj lani se izdvajaju Đuro Đaković Grupa koju je preuzela češka DD Acquisition, austrijski Andritz preuzeo je Đuro Đaković TEP, HPB Sberbank, Studenac je preuzeo Lonia trgovinu, slovenski Big Bang Santa Domenicu, češki Emma Capital kladionice Super Sport, Pervanovo Spin Valis, a transakciju koju je turski Yildirim zaključio s Inom i PPD-om za većinski udjel u Petrokemiji još čeka odobrenje AZTN-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close