Krenuo jedinstveni program koji će podići dostupnost i kvalitetu usluge osobne asistencije

Autor: Borivoje Dokler , 30. svibanj 2023. u 22:00
Usluga je dogovorena i provodit će se u suradnji s poslodavcem, koji je neizostavan u procesu izrade individualiziranog plana provedbe/Shutterstock

Osposobljavanje osobnih asistenata za povećanje produktivnosti na radnom mjestu

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) u okviru Pilot projekta razvoja uspostave usluge pružatelja osobne asistencije osobama s invaliditetom na radnom mjestu u svibnju je započeo s neposrednom provedbom usluge osobne asistencije.

“Jedinstveni program osposobljavanja osobnih asistenata ZOSI je prepoznao kao nedostatnu uslugu u području zapošljavanja osoba s invaliditetom, koja će omogućiti povećanje produktivnosti i kvalitete ljudskih potencijala korisnika projekta”, ističu iz Zavoda.

Po prvi put se u Hrvatskoj usluga osobne asistencije koristi kao alat za zapošljavanje kojim se pruža podrška osobama s invaliditetom u pronalaženju i održavanju karijere u svim segmentima gospodarstva.

20

korisnika imat će kroz projekt osiguranu uslugu osobne asistencije

Razvoj sustava podrške
Projekt će doprinijeti ujednačavanju i podizanju kvalitete usluge osobne asistencije na radnom mjestu osobama s invaliditetom i stvoriti bazu dostupnih certificiranih pružatelja usluge osobne asistencije na tržištu rada, što će povećati dostupnost i olakšati pronalazak kvalificiranih osobnih asistenata.

“Usluga osobne asistencije kroz projekt bit će osigurana za 20 korisnika, čiji će se opseg odrediti na osnovu procjene Centra za profesionalnu rehabilitaciju. Njihovi stručnjaci identificirat će pojedinačne i karakteristične zadatke za čije je izvršavanje potrebna pomoć osobnog asistenta.

Rezultati procjene služit će za precizno određivanje obveza i odgovornosti osobnog asistenta na radnom mjestu i pomoći pronalaženju kvalificiranog osobnog asistenta”, objašnjavaju iz Zavoda i nadodaju kako je postupak pronalaženja asistenata ostvaren temeljem suradnje s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, relevantnim udrugama, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Regionalnim industrijskim sindikatom i Inicijativom Osobni asistenti zajedno.

U pronalaženju najboljih rješenja odabira osobnih asistenata, vodili su se individualiziranim pristupom u radu s korisnikom, osobnim asistentom i poslodavcem.

“Uzajamna suradnja osigurala nam je analizu potreba, uvid u stvarno stanje, a sukladno tome razvoj sustava podrške, što predstavlja jedan od strateških ciljeva ZOSI-ja. Za prilagodbu radnog mjesta neophodno je partnerstvo zaposlenika i poslodavca, stoga je organizaciji usluge doprinijela suradnja s poslodavcima.

Usluga je dogovorena i provodit će se u suradnji s poslodavcem, koji je neizostavan u procesu izrade individualiziranog plana provedbe usluge na radnom mjestu. Također, sudjelovanje poslodavca utjecat će na bolju osviještenost, upoznavanje s konceptom razumne prilagodbe i korištenja asistivne tehnologije te ostalim dostupnim poticajima za poslodavce koji zapošljavaju osobu/e s invaliditetom”, poručuju iz Zavoda.

Velika pomoć i poslodavcima
Sveobuhvatan pristup u razvoju i uspostavi usluge pružatelja osobne asistencije osobama s invaliditetom na radnom mjestu zasigurno će značajno unaprijediti kvalitetu života korisnika, omogućiti im veću samostalnost u svakodnevnom životu, ali i uključenost u društvo.

“ZOSI nastoji proaktivno odgovoriti na potencijalna pitanja koja se mogu pojaviti u procesu zapošljavanja i na radnom mjestu, jednako za osobe s invaliditetom i poslodavce… te kroz financijsku, stručnu i tehničku podršku osigurati resurse za pristupačno i prikladno okruženje za svakog pojedinca.

Krajnji rezultat projekta je izrada prijedloga zakonske regulative kako bi usluga osobnog asistenta na radnom mjestu bila jedan od raspoloživih i dostupnih aspekata prilagodbe radnog mjesta pri planiranju i osiguravanju razumne prilagodbe za zaposlenu osobu s invaliditetom”, zaključuju iz Zavoda.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close