Krenule rezervacije za ljeto, traže se tri najvažnije stvari

Autor: Marija Crnjak , 10. lipanj 2020. u 07:46
Više od 60 posto pretraživanja smještaja u Hrvatskoj odnosi se za ljetno razdoblje/FOTOLIA

U zadnjih mjesec dana broj pretraživanja hrvatskih destinacija na platformi Airbnb.com porastao je 115 posto.

U posljednjih mjesec dana broj pretraživanja hrvatskih destinacija na platformi Airbnb.com porastao je 115 posto, a najpopularnije destinacije koje se pretražuju su Split, Zadar i Rovinj. Među gostima koji pretražuju smještaj u Hrvatskoj tek je 15 posto domaćih gostiju, a 85 posto su stranci.

Više od 60 posto pretraživanja odnosi se za ljetno razdoblje, i 57 posto vezano je za odmore koji bi trajali više od sedam dana. Među gostima koji nas pretražuju na Airbnb-u, 34 posto su parovi, 23,7 posto ih je tražilo smještaj za četiri osobe, a 12,6 posto za troje.

Najpopularniji filteri prilikom pretraživanja su objekti s bazenom, oni koji primaju kućne ljubimce, te smještaj s wi-fi vezom.

Ovo su svježi podaci ureda Airbnb za Italiju i jugoistočnu Europu, koje je Poslovnom dnevniku otkrio šef komunikacija Mauro Turcatti. Airbnbova poslovna politika ipak ne dozvoljava mu da nam otkrije konkretnije podatke o stanju rezervacija, no i ove brojke pokazuju da je krenula uzlazna putanja bukinga apartmana za ljeto za Hrvatsku.

Blizina je prioritet
O tome da su konačno krenule rezervacije ljetne sezone svjedoče iz Airbnb-a na globalnoj razini, s tim da je trend da putnici radije biraju bliske destinacije za putovanja.

Broj rezervacija između 17. svibnja i 3. lipnja u SAD-u čak je premašio lanjski broj rezervacija, što je jasan znak da su Amerikanci za putovanja, no zasad unutar granica.

Također, zahvaljujući radu od doma koji je u nekim zemljama i dalje na snazi, odmor se rezervira na dulje razdoblje nego ranije. Rast domaćih rezervacija porastao je i u Portugalu, Njemačkoj i Južnoj Koreji.

34

posto pretraživanja za Hrvatsku odnosi se na proučavanje smještaja za parove, a 12,6% za troje

S obzirom na strukturu turizma u Hrvatskoj, ne iznenađuje da je velika većina pretraga s inozemnih tržišta, s kojima se na dnevnoj razini otvaraju granice za putovanja. Premijer Andrej Plenković objavio je u utorak kako će Vlada danas donijeti odluku o ukidanju restrikcija za kretanje između Hrvatske i Austrije.

Zagreb najpopunjeniji
Kad je u pitanju obiteljski smještaj, na dan 7. lipnja 2020. boravak turista zabilježilo je 4.780 objekata, od sveukupno 107.257 registriranih objekata u središnjem registru eVisitor.

Kako doznajemo u Hrvatskoj turističkoj zajednici, promet je i dalje daleko ispod onog ostvarenog lani u istom periodu, u Dubrovniku je 7. lipnja bilo popunjeno samo 62 apartmana, čak sedam puta manje nego u siječnju.

Rovinj je s lanjskih 740 popunjenih apartmana spao na 131, jednako toliko apartmana bilo je protekle nedjelje zauzeto u Splitu, a lani ih je bilo 2019 popunjenih na taj datum. Zagreb je u nedjelju imao najpopunjenije apartmane, njih 218, gotovo pet puta manje nego lani.

U prvih sedam dana lipnja u Hrvatskoj je ostvareno ukupno 354 tisuće noćenja i 71,5 tisuće dolazaka, od toga je 27,3 tisuće noćenja bilo u hotelima, 85,5 tisuća noćenja u kampovima, te 92,7 tisuća u obiteljskom smještaju.

Unatoč predviđanjima da će dio privatnog smještaja odustati od turizma i okrenuti se dugoročnom iznajmljivanju, brojke to još ne pokazuju.

Na jučerašnji dan objekata obiteljskog smještaja koji su registrirani i evidentirani u eVisitoru ima 107.257, što je 500-tinjak apartmana više nego u lipnju 2019. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close