Krenula isplata stipendija za učenike u srednjem strukovnom obrazovanju

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2020. u 15:13
FOTO: GettyImages

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava već četvrtu godinu zaredom provodi projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“, u sklopu šireg projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“, za koji je u ovoj i idućoj školskoj godini osigurano čak 250 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

U proteklom je razdoblju za ovu poticajnu mjeru zabilježen veliki porast interesa među samim učenicima, što je ove školske godine rezultiralo s rekordne 5.382 prijave. S obzirom na to kako su u kolovozu 2019. godine bila osigurana sredstva za dodjelu 3.100 stipendija, uloženi su dodatni napori kako bi se pronašla dodatna sredstva za provedbu ovog projekta. „Prepoznajući važnost deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj, kao i sve veću potrebu gospodarstvenika za kvalitetnom radnom snagom, mi na ovaj način želimo dati svoj doprinos i pokazati put kojim se naše mlade može motivirati na obrazovanje u srednjim strukovnim školama te stvoriti sve moguće preduvjete kako bi oni svoju budućnost vidjeli upravo ovdje“, ističe ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Do kraja ožujka isplata prve polovice rekordnih 4.160 stipendija, uskoro i naknade za naukovanje

Ministar dodaje kako je intencija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u što većoj mjeri udovoljiti zahtjevima učenika koji se obrazuju u sustavu vezanih obrta za dodjelom stipendija, imajući pritom u vidu poticanje školovanja upravo u onim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada te koja po završetku školovanja omogućavaju mladima zaposlenje u struci ili ulazak u svijet poduzetništva registracijom vlastitog obrta.

Na ovaj način stvaraju se kvalitetne pretpostavke za ostvarivanje osobnih ciljeva, prvenstveno u društvenom, gospodarskom i socijalnom smislu. Zahvaljujući dobroj međuresornoj suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, koje je 27. veljače odobrilo dodatna sredstva za provedbu ovog Projekta u iznosu od preko 20 milijuna kuna, u mogućnosti smo dodijeliti 4.160 stipendija, odnosno čak tisuću stipendija više nego što je bilo planirano“, naglašava ministar Horvat, dodajući kako se tijekom ovog tjedna očekuju i prve isplate naknada poduzetnicima koji provode projekt naukovanja učenika u svojim poduzećima ili obrtima.

Slijedom svega navedenog, dostava ugovora korisnicima stipendija započela je nešto kasnije od predviđenog roka, budući da isto nije bilo moguće učiniti prije odobrenja nadležnog tijela.

Prijavitelji se o statusu svoje prijave mogu informirati putem poveznice: http://poticaji.mingo.hr, a popis korisnika stipendija dostupan je putem poveznice: http://poticaji.mingo.hr/objava.aspx?godina=2019.

Ovim putem, svim korisnicima stipendija zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju te ih obavještavamo kako je prema odredbama Projekta isplata bespovratnih sredstava planirana u slijedećim rokovima:

– I. obrok tijekom I. kvartala 2020. godine;

– II. obrok tijekom II. kvartala 2020. godine.

U nastavku donosimo graf koji pokazuje porast broja i iznosa dodijeljenih stipendija u protekle 4 školske godine:

Komentirajte prvi

New Report

Close