‘Krema’ hrvatske obrambene industrije pred 57.000 posjetitelja

Autor: Marija Brnić , 13. lipanj 2022. u 22:00
Na sajmu Eurosatory 2022. Hrvatska i Francuska potpisat će suradnju u okviru Europskog obrambenog fonda/Eurosatory

Sudjeluje više od 1800 proizvođača iz svih dijelova svijeta i očekuje se da će izložbu posjetiti više od 57 tisuća posjetitelja.

S ratnom krizom u Ukrajini pokrenut je val ulaganja u vojne proračune u europskim zemljama, koje su niz godina štedjele na opremanju i modernizaciji vojske, pa su se i na najvećem sajmu naoružanja i vojne opreme Eurosatory 2022., koji se upravo održava u Parizu, okupili svi koji vide svoju priliku za svoje poslove u obrambenom i sigurnosnom sektoru.

Sudjeluje više od 1800 proizvođača iz svih dijelova svijeta i očekuje se da će izložbu posjetiti više od 57 tisuća posjetitelja. Među izlagačima nastupa i Zajednica obrambene industrije HGK, te se predstavlja desetak tvrtki.

Među njima je najveći hrvatski proizvođač u obrambenoj industriji, karlovački HS Produkt, te Dok-ing, Šestan Busch, Croshield, Čateks, P-MTČ, Agencija Alan, Orqa, te Iron Bull.

Osim pojedinačnih razgovora, očekuje se i uspostavljanje suradnje na razini udruženja proizvođača iz Hrvatske i Češke, a iz Ministarstva obrane RH najavljeno je da će i ministar
Mario Banožić obići sajam Eurosatory, te će održati i bilateralni sastanak s ministrom Oružanih snaga Francuske Sebastienom Lecornuom.

Tom prigodom dvojica ministara potpisat će i Pismo namjere između ministarstava o suradnji dvije zemlje u okviru Europskog obrambenog fonda.

Taj fond u startu bi trebao težiti oko 7 do 8 milijardi eura, koje će za zajedničke projekte moći povlačiti proizvođači iz najmanje tri zemlje.

Prvi čovjek Zajednice obrambene proizvodnje HGK i HS Produkta Željko Pavlin ne krije velika očekivanja i brojne susrete na pariškom sajmu, osim s dosadašnjim kupcima očekuje i nove, iz Afrike, te s Bliskog istoka, uz dodatno predstavljanje francuskom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close