Kreću radovi na Paromlinu, investicija vrijedna 85 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2024. u 22:00
Većina projekta financirat će se iz gradskog proračuna, kaže gradonačelnik Tomislav Tomašević/S. Midžor/PIXSELL

Kompleks na osi ‘novog središta grada’, na 36 tisuća četvornih metara površine, trebao bi biti otvoren u lipnju 2026.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da idućeg tjedna počinje izgradnja nove Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin, što je s 85 milijuna eura najveće pojedinačno kapitalno ulaganje u mandatu gradske vlasti.

Kompleks na osi ‘novog središta grada’, na 36 tisuća četvornih metara površine, trebao bi biti otvoren u lipnju 2026. Projektanti su UPI-2M, a glavni izvođač Kamgrad. “Nešto manje od pola sredstava nadamo se povući iz EU fondova, a najveći dio financirat će se iz gradskog proračuna”, rekao je Tomašević.

Cijelo područje trebalo bi dobiti novi izgled, uskoro se kreće i s radovima na prostoru Gredelja, u tijeku su radovi, što je privatna investicija, na bivšem prostoru Zagrebačke banke, a dogovara se i rješenje za obližnje derutne zgrade.

Parking pored Paromlina s oko 450 parkirnih mjesta se ukida do kraja radova pa će Grad omogućiti besplatni parking kod Velesajma, odakle postoje frekventne autobusne linije do Glavnog kolodvora.

Do kraja godine planira se parking s oko 380 mjesta na prostoru Gredelja, a u konačnici parking na tom području će se riješiti podzemnom garažom s oko 330 mjesta na prostoru novog kompleksa. Dogradonačelnik Luka Korlaet rekao je kako se kompleks sastoji od rekonstruiranog dijela nekadašnjeg Paromlina i staklenog aneksa, a imat će i podzemnu garažu na dvije etaže s 350 mjesta kojom će upravljati Zagreb parking.

Objasnio je kako to neće biti samo mjesto za novu Gradsku knjižnicu, nego i društveno-kulturni obrazovni centar, za događaje poput koncerata, izložbi, seminara, konferencija, predavanja i predstave, a na vrhu zgrade bit će kafić. U okviru kompleksa bit će kongresna dvorana s oko 450 mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close