Kraj Shamisova poslovanja u Šibeniku: TPP ide u stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 07. travanj 2016. u 22:00
Vlasnik Igor Shamis od listopada nedostupan za Upravu/H. Jelavić/PIXSELL

Sud je već okončao postupak predstečaja TPP-a, radnici kojima duguju 10 plaća ponovo traže stečaj.

Ročište za sklapanje predstečajne nagodbe nad šibenskim TLM-TPP-om, po vlasnika Igora Shamisa, završilo je loše: nagodba nije zaključena, čime se otvara put za stečaj. Završava Shamisovo poslovanje u TLM-u, a njegov ulazak u tvrtku značio je najgoru moguću situaciju za TLM, decidiran je član Uprave TLM-TPP-a Dragan Vlahov.

Vlahov je na tu funkciju, uz još jednog člana Uprave Zorana Bračića, postavljen sredinom 2015., a nakon što je Shamis smijenio svog dotadašnjeg predsjednika Uprave Marijana Stričevića. Zajedno su predstavljali tvrtku na ročištu zakazanom za sklapanje nagodbe, gdje su pokopali plan i jasno dali do znanja u kakvoj je ona situaciji. "Na početku ročišta, prije očitovanja vjerovnika, rekli smo da se ne slažemo s planom restrukturiranja. Vlasnik ništa nije učinio da prešaonica nastavi raditi, ni po pitanju sirovine, ni investicija, i to unatoč najavama. Nismo ga vidjeli, niti ga mogli kontaktirati od kraja listopada", iznosi Vlahov.  Od ove nagodbe nema ništa, uvjeren je i predstečajni povjerenik Ivan Rude koji zaključuje: "Ako se ostvare uvjeti, slijedi stečaj TPP-a".

Presudile su, dakle, najave koje vlasnik nije ispunio. Na sudu je Uprava posvjedočila da Shamis nije realizirao najavljene poteze kojima će pokriti između ostalog i dugove prešaonica, nego štoviše, posljednu proizvodnju TPP je imao u prosincu, pa Uprava smatra kako nije moguće održavati poslovni proces, a ni isplatu plaća. Sud je, stoga, već odlučio da se postupak prekida. Slijedi rok od 8 dana, kako bi rješenje postalo pravomoćno, nakon čega će, ako netko zatraži stečaj, sud odlučiti. Kako od prihvaćanja plana na Fini pa sve dosad, Uprava nije mogla zatražiti stečaj, nije isključeno da će to sad učiniti.

Što se radnika tiče – tvrtka im duguje deset plaća, pa su nedavno predložili stečaj, no iz proceduranih razloga zahtjev je poništen, a doznajemo da će ga radnici korigirati. Inače, u stečaju ove tvrtke, glavnu ulogu imat će slovenski Impol koji je otkupio potraživanja Jadranske banke prema bivšim TLM-ovim subjektima. Već je ušao u najam TLM Aluminiuma s velikim planovima za proizvodnju valjanih proizvoda, a trenutno ima i poziciju razlučnog vjerovnika s hipotekom na imovini TPP-a, postrojenjima i opremi. Službeno se još nije očitovao o interesu prema Prešaonicama. Tehnički pregled navodno još traje, a čeka se nalaz vezan uz stanje novije preše, o čemu ovisi komercijalno isplativa proizvodnju koja nije vezana za potrebe građevinske industrije. "Impol je ozbiljna tvrtka, i nadamo se odgovoru o nastavku djelatnosti koja već 61 godinu postoji u Šibeniku, čime bi se spasila radna mjesta", kaže Vlahov. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Shamis je i onako bio (loš) glumac koji je trebao kupiti vrijeme da napada snijeg i zvjeri sakriju tragove! Sad bu se vratil u hladni ruski stan od kuda su ga i doveli…

Kroz TLM se može vidjeti glavinjanje hrvatskog menadžmenta u ovih 25 godina, u potrazi za vlasnicima. Umjesto da se, kao što se to radi svugdje u razvijenom svijetu, posvete poduzeću i pozicioniraju na tržištu, oni svoje upravljačke napore usmjeravaju u potrazi za vlasnikom kod koga bi nešto ušićarili!!!
I naposljetku, da ironija bude veća, nakon što su predavali tvrtke u vlasništvo tajkunima,bankama, vjerovnicima ect., sada tvrtku predaju u ruke menadžmentu tvrtke iz druge države koji su i dioničari te iste tvrtke!!!!
I dok naš novi, tkz projektni menadžment u nekakvim radionicama i virtualnim tvrtkama stvara nekakve projekte koji nikome i ničemu ne koriste , dotle u realnom gospodarstvu glavnu riječ vode oni kojima je takav menadžment predao tvrtke! Svi zaboravljaju: poduzetnik i vlasnik zna što treba napraviti dok menadžment kako to napraviti!!!! Osim vlasništva nad tvrtkom!!!

New Report

Close