KPMG razjario Linića, hoće li ga VIG udobrovoljiti?

Autor: Božica Babić , 08. listopad 2013. u 22:00
Ministar financija ne želi prodati CO za sitniš/ Ž. Lukunić/PIXSELL

Konzultantska tvrtka KPMG procijenila CO na 210 milijuna eura.

Tko će sve iz skupine potencijalnih kupaca Croatia osiguranja (CO), koji su dali neobvezujuću ponudu dobiti zeleno svjetlo za završni krug iz kojega će se iznjedriti i konačna odluka hoće li CO iz državnog portfelja u drugom pokušaju privatizacije prijeći u privatne ruke, moglo bi navodno biti poznato ipak ovaj tjedan, na sjednici Vlade najavljenoj za četvrtak.

Kako odmiču rokovi tako detalji oko kupoprodaje osiguratelja koji će dogodine proslaviti 130. obljetnicu, cure u javnost. Istina, škrto na kapaljku, no ipak otkrivaju neke znakovitosti. Tako je, doznajemo, glavni pregovarač ministar Slavko Linić ostao šokiran sramotno niskom procjenom konzultantske tvrtke KPMG koja je ustvrdila da Croatia na tržištu vrijedi 210 milijuna eura i da je isklična cijena za državni udjel ponuđen na prodaju 90 milijuna eura.

Linić je u krugu bliskih osoba nakon što je dobio izvješće KPMG-a ljutito ustvrdio da će u takvim okolnostima opet radije odgoditi prodaju nego za sitniš prepustiti društvo novom vlasniku. Je li Liniću mjerilo za odluku sjećanje na pokušaj privatizacije CO prije desetak godina kada se kupci nisu proslavili ponuđenim iznosima ili iskustvo iz susjedstva? Naime, talijanska grupa Unipol-Sai 2008. je za novosadski DDOR Vladi u Beogradu iskeširala 250 milijuna eura iako je to društvo znatno manje od CO. DDOR je za 2012. ostvario 85 milijuna eura premije, Croatia gotovo 400 milijuna.

I bečka grupacija Vienna Insurance Group 2008. od matice Erste banke otkupila je cjelovit biznis osiguranja za 1,44 milijarde eura, a do cijene se došlo umnoškom premije sa 1,2. VIG posluje i u Hrvatskoj, na listi je kupaca za CO i po nekim naznakama mogao bi izgleda iznenaditi konkurente. Hoće li ponuđenom visokom cijenom odobrovoljiti i Linića pokazat će tjedni pred nama. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zašto govoriti o cijeni kada je privatizacija u pitanju?
Cijena nije bitna jer država nije vlasnik voća na tržnici. Država treba napraviti uvjete da tržnica funkcionira. Voće trebaju prodavati poduzetnici.
Tako i CA. Treba biti u privatnim rukama.
Jer to je najefikasniji način upravljanja. Tako su nas barem učili devedesetih godina.

KPMG je dao realnu procjenu, a to što je ona liniću presnika obzirom na bezdan u državnom proračunu, to je druga priča

Šta se pjeniš Liniću? KPMG je sasvim korektno i objektivno procijenio vrijednost CO. Pogledaj samo koja je profitibilnost CO: na temelju procijenjene vrijednosti od KPMG, P/E= 16.
Prema metodologiji KPMG-a procijenjena vrijednost JDOS-a u preuzimanju bila bi 10.189 kn/dionica.

Mislim da je KPMG izračunao prema očekivanju vlade koliko je spremna izgubiti na autocestama pa i ovdje kalkulira sa spremnošću na srazmjeran dio gubitaka.

New Report

Close