Korona mjere idu dalje, no s neusporedivo manje novca nego na početku krize

Autor: Marija Brnić , 03. rujan 2020. u 22:00
Premijer kaže da je dosad isplaćeno 6,3 mlrd. kn pomoći poduzetnicima/GORAN STANZL/PIXSELL

U nadolazećim mjesecima će se prema najavi premijera poduprijeti nastavak mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena s maksimalno 2000 kn po radniku uvećano za pripadajuće doprinose.

Novih 800 milijuna kuna Vlada procjenjuje da će biti potrebno za nastavak primjene mjera pomoći gospodarstvu zbog ublažavanja posljedica korona pandemije, a detalji mjera bit će poznati nakon što u ponedjeljak Hrvatski zavod za zapošljavanje donese odluku o nastavku potpora.

Najavljujući nastavak pomoći gospodarstvu premijer Andrej Plenković naglasio je da je dosad isplaćeno 6,3 milijarde kuna pomoći poduzetnicima, što znači da će u nastavku godine država biti neusporedivo manje široke ruke nego na početku koronakrize.

U nadolazećim mjesecima će se prema najavi premijera poduprijeti nastavak mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena s maksimalno 2000 kn po radniku uvećano za pripadajuće doprinose.

Također će se do kraja godine produžiti i mogućnost korištenja mjere za pomoć mikropoduzetnicima u svim djelatnostima koji su imali pad prometa veći od 50 posto, također s iznosom potpore od po dvije tisuće kuna po radniku, uz otpis pripadajućih doprinosa.

Iznimno će se za djelatnosti koje su posebno ugrožene, poput prijevoza putnika, ugostiteljstva, turoperatora, teretana, te organizacije događaja, nastaviti s potporama od 4000 kuna neto po radniku.

I to uz uvjet da su imali pad prometa veći od 60%. Pravo na korištenje te mjere omogućit će se i poduzetnicima kojima je poslovanje bilo prekinuto odlukama o zabrani koje su donijeli nacionalni ili lokalni stožer civilne zaštite.

Osim pomoći za očuvanje radnih mjesta, za koje će najavljenih 800-tinjak milijuna kuna biti pokriveno iz EU fondova, iz postojećih ili iz budućih programa, Plenković je najavio i nastavak COVID kredita putem Hamaga i HBOR-a. Nastavak mjera pozdravila je i Hrvatska udruga poslodavaca.

“Pozitivno je što je prioritet stavljen na očuvanje radnih mjesta, na što smo više puta upozoravali. Pozdravljamo najave donošenja nove mjere potpore za djelatnosti koje budu zatvorene slijedom odluka stožera. U HUP-u smo tim više zadovoljni jer su usvojeni naši prijedlozi s kojima smo sudjelovali u kreiranju paketa mjera.”

Komentirajte prvi

New Report

Close