Korona i izbori odgađaju rasplet u velikim škverovima

Autor: Marija Brnić , 14. svibanj 2020. u 22:00
Zbog koronavirusa za novo ročište neće biti spremne informacije što je sa započetim gradnjama iz Uljanikove stečajne mase/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Ovisno o tomu koliko će biti potrebno za formiranje Vlade, otegnut će se i daljnji razvoj događaja.

U skoro će biti punih godinu dana od otvaranja stečaja pulskog Uljanika, no ponovno pokretanje proizvodnje na kojemu se, paralelno s likvidacijom starog škvera, radi preko njegove tvrtke kćeri Uljanik Brodogradnja 1856, ozbiljno je zapelo i malo je izgledno da se projekt ozbiljnije nastavi prije jeseni.

Prvi krivac za zastoj je korona kriza, koja je, kao i sve ostalo u zemlji, zamrznula sve aktivnosti na ovom projektu, a drugi će biti – parlamentarni izbori.

Skupština vjerovnika 8. lipnja

Najprije je, naime, odgođena skupština vjerovnika Uljanika zakazana za kraj ožujka, na kojoj su trebale biti prihvaćene odluke koje su, nakon odobrenja za prijenos koncesije na pomorskom dobru na lokaciji škvera u Puli, zapravo važan korak ka ‘modeliranju’ Uljanik Brodogradnje 1856.

Na dnevnom redu su trebale biti odluke poput prijenosa dijela imovine u temeljni kapital i razmatranja plana poslovanja tvrtke. Ta skupština, s popuštanjem mjera zbog pandemije, upravo je sazvana i održat će se na pazinskom trgovačkom sudu 8. lipnja.

No, zbog koronavirusa za to ročište neće biti spremne informacije što je sa započetim gradnjama iz Uljanikove stečajne mase, koje su stavljene na licitaciju. Zbog korone su i Finine e-Dražbe obustavljene i do danas, kako je vidljivo na službenim stranicama, Fina još nije prekinula blokadu prodaja.

50

milijuna eura kredita treba Uljanik Brodogradnja 1856 koja za to očekuje državno jamstvo

Dvije su Uljanikove novogradnje, 531 i 514, na e-oglasnu ploču stavljene početkom ožujka, te bi prema tadašnjem rasporedu sredinom idućeg tjedna za njih trebale početi stizati prve ponude, a nadmetanje u ovom prvom krugu završiti 1., odnosno 2. lipnja.

Međutim, njihove dražbe stoje, a kako se neslužbeno čuje, nije još jasno hoće li se postupci koji su u tijeku vraćati na sam početak ili će se pomicati rokovi za prikupljanje ponuda. U svakom slučaju, nadmetanje potencijalnih kupaca za ove dvije gradnje moglo bi okončati najranije početkom kolovoza.

Za brod za prijevoz stoke, novogradnju 526, koji bi prema prijedlogu stečajne upraviteljice Marije Ružić trebao biti unijet u temeljni kapital Uljanik Brodogradnje 1856, još nije stigao do pravomoćnog rješenja za stavljanje na dražbu.

Za sve ove postupke, zbog činjenice da je država, odnosno Ministarstvo financija, razlučni vjerovnik, te da na njima planira osigurati nastavak poslovanja u pulskom i riječkom brodogradilištu, presudne su brze odluke koje po proceduri zahtijevaju odobrenje Vlade.

Budući da je najavljeno raspuštanje Sabora i održavanje parlamentarnih izbora, cijeli se slučaj dodatno komplicira. Ovisno o tomu koliko će biti potrebno za formiranje Vlade, otegnut će se i daljnji razvoj događaja, jer donošenje odluka ove ‘težine’ u pravilu nisu u nadležnosti tehničke vlade.

Posebno osjetljiv takav razvoj događaja mogao bi biti za riječki 3. maj, čiji je program koji je jamstvima poduprla Vlada, temeljen na dovršetku gradnje broda za prijevoz automobila 514. Taj se brod nalazi u riječkom brodogradilištu, koje ga je kao podizvođač i gradio, a programom za nastavak poslovanja u 3. maju predviđeno je da tamo i bude dovršen.

No, odgoda cijelog postupka s dražbom i daljnjim odlukama znači iskakanje iz predviđenog plana za 3. maj, uključujući i financijsku konstrukciju, koju će po svemu sudeći, trebati korigirati.

Nova upraviteljica

Uljanik Brodogradnja 1856 tako će u startu izgubiti dragocjeno vrijeme i optimistično predviđanje konkretnijih koraka s drugog kvartala prebaciti za sam kraj godine, a budući da planovi za poslovanje koje bi uključivalo povratak oko 400 radnika, predviđaju i državno jamstvo za kredit od 50 milijuna eura, izglednije je da će se priča o pokretanju brodogradnje u Puli preseliti na početak 2021.

U međuvremenu, Uljanik Brodogradnju 1856 dobio je novog privremenog upravitelja. Tvrku će voditi odvjetnica Tamara Vejnović Rovis, jer se Damir Debeljuh, postavljen po odlasku Emila Bulića, odmah po imenovanju zatražio da ga se zbog mogućeg sukoba interesa izuzme.

Komentirajte prvi

New Report

Close