Korisnici prve runde Hamagovih Covid-kredita nove ne mogu dobiti

Autor: Marija Brnić , 10. prosinac 2020. u 07:03
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kredite se odobrava mikro, malim i srednjim poduzetnicima za obrtna sredstva do 380.000 kn.

Od jučer Hamag-Bicro ponovno prima zahtjeve poduzetnika za korona-kredite, za koje je iz EU fonda za regionalni razvoj osigurano 1,3 milijarde kuna.

Kredite se odobrava mikro, malim i srednjim poduzetnicima za obrtna sredstva do 380.000 kn, uz kamatnu stopu od 0,25% s rokom otplate do pet godina i počekom, a u utorak je već odobren prvi zajam.

U odnosu na prošli krug, novi Covid-19 krediti prioritetno su usmjereni na one u lockdownu zbog odluke Stožera od 27. studenoga, te poduzetnicima čiji su prihodi u odnosu na lanjske pali više od 60%.

Uvjet je i da u posljednjih šest mjeseci nisu bili blokirani dulje od 45 dana, da za njih nije pokrenut stečajni ili predstečajni postupak, ni odluka o pokretanju postupka prisilne likvidacije ili poništenju odobrenja za rad. Moraju imati barem jednog zaposlenog i uredno podmirivati obveze.

No, oni koji su već koristili korona-kredit iz prvog kruga neće ga moći dobiti Za njih ostaju ostali Hamagovi kreditni programi po povoljnim uvjetima – ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva ili investicijski zajam, Mali investicijski zajam, te pojedinačno ili ograničeno portfeljno jamstvo).

I oni koji su već koristili te programe imaju mogućnost dobiti korona-kredit, ali ne za iste troškove. Korona-kreditom neće se moći refinancirati postojeće kreditne i obveze leasinga, već su samo za ulaganja u obrtna sredstva, uključujući i PDV.

Hamagu će, po završetku roka korištenja zajma, dostaviti dokumentaciju kako bi se obavila kontrola namjenskog trošenja. Instrument osiguranja su zadužnice, a zahtjevi za kredit se podnose online.

Krediti nisu namijenjeni za sektore ribarstva i akvakulture, primarne poljoprivredne proizvodnje, ni proizvodnje duhana, destiliranih pića i oružja te kasina.

Iako su potonji zatvoreni, isključivanje nalažu pravila EK, a najveći broj onih koji su u ovom sektoru ulazi u kategoriju velikih poduzetnika, kojima ovi krediti nisu namijenjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close