Koprivnička umirovljenica dobila presudu protiv banke, moraju joj vratiti kamate

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2019. u 09:42
Foto: Getty Images

Umirovljenica je kredit digla još 2006. godine, kada je to navodno bila “najpovoljnija” valuta.

"Trebate biti ustrajni i, naravno, tužiti!" rekla je prošli tjedan za Podravski.hr umirovljenica iz Koprivnice koja je u vrlo kratkom roku dobila nepravomoćnu presudu protiv banke zbog kredita u švicarcima.

Spor je vodila otprilike godinu i pol dana i zadovoljna je brzinom na koprivničkom sudu.

Općinska sutkinja Zrinka Senzel nepravomoćno je odredila OTP banci da joj isplati nešto više od tisuću švicarskih franaka (6500 kuna) sa zateznim kamatama, a toliko je, tvrdi se u presudi, oštećena klijentica. 

Osim toga, banka mora platiti i troškove postupka veće od 9000 kuna. 

Umirovljenica je kredit digla još 2006. godine, kada je to navodno bila "najpovoljnija" valuta. Zbog privatnih razloga digla je 24.600 franaka na rok od sedam godina, uz promjenjivu kamatu od 6,88 posto.

Međutim, kako piše u presudi, banka je bez pregovora s klijentom krenula dizati kamatu, a i franak je jačao pa su rate počele vrtoglavo rasti. Žena je rekla kako ju nitko nije upoznao s načinima izračuna kamatne stope koja je narasla do 9,7 posto godišnje.

Morala je prijevremeno zatvoriti kredit, a kako bi to učinila, morala je podići životno osiguranje i nabaviti još novca sa strane.

"Uz svoja primanja, mirovinu od 2700 kuna, nisam više mogla plaćati mjesečne rate od 2500 kuna i morala sam nekako zatvoriti kredit", rekla je sutkinji.

"Sve odredbe kredita bile su jasne, klijentica je mogla birati promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu", pravdala se banka i navela kako je franak naglo rastao pa su i njima rasli troškovi pribavljanja financijskih sredstava, javlja Podravski.

Sutkinja se pozvala na kolektivnu parnicu Udruge Potrošač kojom su htjeli dokazati da se radilo o nepoštenoj poslovnoj praksi banaka. Također, u korist im je išla i konačna odluka Vrhovnog suda iz 2015. godine koja je stala na stranu klijenata osam tuženih banaka, a među njima i OTP banke, odnosno ranije Splitske banke koja joj se pripojila.

Sutkinja je odredila kako su odredbe iz ugovora o kreditu bile ništetne i naredila banci da vrati klijentici preplaćene kamate i na njih zatezne kamate.

OTP banka se može žaliti na ovu presudu Županijskom sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close