Koprivnica dobila nagradu Europske Komisije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2023. u 23:00
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

 Projekt “Dynaxibility4CE”, putem kojeg je sedam gradova srednje Europe promijenilo javni prijevoz u cilju smanjenja zagađenja, osvojio je u četvrtak nagradu “Regiostars” kojom Europska komisija svake godine nagrađuje najbolje projekte sufinancirane iz EU fondova.

Projekt “Dynaxibility4CE”, putem kojeg je sedam gradova srednje Europe promijenilo javni prijevoz u cilju smanjenja zagađenja, osvojio je u četvrtak nagradu “Regiostars” kojom Europska komisija svake godine nagrađuje najbolje projekte sufinancirane iz EU fondova.

Projekt u kojem je sudjelovao i hrvatski grad Koprivnica dobio je priznanje u kategoriji “Povezana Europa”.

Nagrade su dodijeljene u šest kategorija na svečanosti održanoj u češkom gradu Ostravi. Ove godine je stiglo ukupno 228 prijava iz čitave Europske unije, a u finalu se našlo njih 30.

“Dynaxibility4CE”, projekt proveden u razdoblju od 2014. do 2020. godine, bio je usmjeren na smanjivanje ispuštanja štetnih plinova i na povećanje kvalitete zraka u gradovima Njemačke, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Poljske.

Gradske vlasti u Budimpešti, Grazu, Koprivnici, Krakowu, Leipzigu, Parmi i Stuttgartu su razvile strategije za ograničenje automobilskog prijevoza te povećanje korištenja vozila koja ne zagađuju okoliš poput bicikala.

Koprivnica, grad s 28.660 stanovnika na sjeveru Hrvatske, bio je dio te suradnje. Godine 2015. uvela je “održivi urbani plan za mobilnost” u skladu sa smjernicama Europske komisije.

Grad je poboljšao sigurnost prometa uz istodobno smanjenje buke i onečišćenja zraka promicanjem hodanja i vožnje biciklom, te povećanjem korištenja javnog prijevoza i električnih vozila, navedeno je u opisu projekta.

Koprivnica, dom velikih prehrambenih tvrtki i farmaceutske industrije, ima glavne ceste koje prolaze kroz grad, uključujući Mediteranski koridor TEN-T. Te ceste prolaze izravno kroz centar grada donoseći oko 24.000 vozila dnevno. Polovica njih prolazi uskim ulicama užeg dijela grada. To rezultira velikim zagušenjima tijekom udarnih sati, smanjenom sigurnošću pješaka i biciklista i povećanim zagađenjem emisija vozila.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, dodjeljuje nagradu “Regiostars” od 2008. godine kako bi promovirala projekte koje sufinancira s maksimalno 75 posto novca iz zajedničkog proračuna Europske unije. Ostatak novca daju lokalne, regionalne ili središnje vlasti država u kojima se projekti realiziraju. Nositelji završenih projekata sami prijavljuju te projekte na natječaj za nagradu, a žiri bira pobjednike.

Među 30 ovogodišnjih finalista bila su još dva projekta u kojima je sudjelovala Hrvatska. Hrvatsko-talijanski projekt “Digilogs” razvio je digitalne solucije u području transporta tereta i prometa putnika dok je projekt “Compose” u kojem je sudjelovalo ukupno jedanaest zemalja bio usmjeren na smanjenje štetnih ispušnih plinova u energetskom sektoru.

“Kada vidim sve te inovativne projekte, osjećam se inspirirano”, rekla je Elisa Ferreira, europska povjerenica za EU fondove. “Ti projekti imaju stvarni utjecaj na živote građana diljem Europe”, dodala je tijekom ceremonije dodjele nagrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close