Konzum i Electrocoin ‘brišu’ granice: U šoping odsad i s kriptovalutama

Autor: Lucija Špiljak , 01. prosinac 2021. u 09:12
Nikola Škorić i financijski direktor Konzuma Uroš Kalinić/T. Miletić/PIXSELL

Finalizirana najznačajnija suradnja na domaćem kripto tržištu, maloprodaja inovira, ekskluzivno otkrivamo detalje.

Konzum i Electrocoin glavni su akteri trenutno najveće suradnje na domaćem tržištu kriptovaluta – nakon što su nekoliko mjeseci implementirali uslugu i zatim je par tjedana testirali, danas, od 1. prosinca, Konzum na svojoj službenoj web stranici omogućava online kupcima da prvi isprobaju novu mogućnost plaćanja kriptovalutama.

Kroz skorije će vrijeme usluga biti moguća u Konzumovim prodavaonicama; za početak u njih 60 u kojima imaju samonaplatne blagajne, a ubrzo nakon i u svih 630 manjih, srednjih i većih prodavaonica diljem Hrvatske.

Primijetivši porast interesa za korištenjem kriptovaluta u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, najveći domaći trgovački lanac odlučio se snažnije okrenuti i mlađoj populaciji koja je prigrlila kriptosvijet, a sve u suradnji s Electrocoinom, jednom od najbrže rastućih hrvatskih tvrtki koja se bavi posredovanjem kriptovalutama.

”Ovo je definitivno iskorak u nešto novo za Konzum i za tržište maloprodaje u Hrvatskoj. Nudimo kupcima neke nove mogućnosti i tehnologije čije vrijeme tek dolazi. Konzum je već toliko puta dokazao svoju lidersku poziciju na tržištu kad je riječ o tehnološkim inovacijama te smo, kao uostalom i pri uvođenju usluga Google Pay i Apple Pay, sretni što imamo novu priliku unaprijediti iskustvo kupnje u skladu s posljednjim trendovima. Ove investicije u skladu su s procesom digitalne transformacije Fortenova Grupe pa tako i Konzuma kao njezina najvećeg člana”, kaže Uroš Kalinić, član Uprave Konzuma zadužen za financije i informatiku.

8,8

milijuna kuna prometa imao je prošli mjesec Electrocoin

Suradnja je počela prije godinu dana. Electrocoinovi stručnjaci približili su Konzumovu timu kripto tržište u Hrvatskoj i pokazali kakav je afinitet domaćih potrošača.

”Kako nije prvi put da uvodimo nove mogućnosti na blagajnama, naš tim je već uigran. Područje informatike, predvođeno direktorom Jozom Džakulom i direktoricom sektora poslovnih aplikacija Ines Barbir uvijek je na razini zadatka pa ni ovaj put nije bilo iznenađenja tijekom projekta.

Za projekt smo primijenili agilnu metodologiju, trajao je par mjeseci, u projekt je bilo uključeno više Konzumovih sustava, a uključena je bila Informatika Konzuma, mStart, ekipa iz Eletrocoina i ostali partneri.

Samo testiranje je trajalo par tjedana i u njemu je sudjelovalo više timova budući da je u projektu sudjelovalo više sustava, sveukupno oko 20 ljudi”, naveo je Kalinić.

U predbožićno vrijeme prosječne košarice kupaca rastu pa je upravo ovo razdoblje odlična prilika za kupce da isprobaju ovaj način plaćanja. Kalinić pritom ističe kako ih raduje što izazovnu godinu mogu zaključiti ovakvom inovacijom.

“Kao što smo i daleke 2002. godine prepoznali vrijednost tržišta kupovine namirnica preko interneta, tako i sad gledamo prema naprijed i prepoznajemo trendove koji tek dolaze. Plaćanje kriptovalutama sigurno je još u povojima u Hrvatskoj, međutim iskustvo našeg partnera Electrocoina opravdava ovo ulaganje.

Suradnjom s Konzumom omogućavamo kupcima da kriptovalutama kupe gotove sve/MARIN TIRONI/PIXSELL

Kao što kupci koriste bankarske aplikacije za elektroničko plaćanje, tako vjerujemo da će i ovaj servis dobiti svoj udio u transakcijama. Iz godine u godinu vidimo smanjenje udjela gotovinskih transakcija što je logično u doba digitalizacije i u razdoblju prevencije od koronavirusa.

Ovo je nova opcija za dio naših kupaca koji su tehnološki napredniji, ali i posjeduju kriptovalute. Kad razgovaramo o industriji, očekujem da će nas dio lanaca pratiti u ovom iskoraku te da će i oni prepoznati potencijal u ovom novom segmentu tržišta.

U testnom periodu pokušali smo predvidjeti moguće prepreke koje bi nas mogle dočekati. Iz našeg i iskustva Electrocoina, vjerujem da smo većinu prevenirali tako da će iskustvo kupaca ostati na visokoj razini.

Naravno, spremni smo i na iznenađenja i brzu reakciju u slučaju potrebe za nekim prilagodbama ili korekcijama u sustavu”, kaže Uroš Kalinić.

Zahvaljujući, između ostalog, Electrocoinu, Hrvatska stasa paralelno s ostatkom svijeta na brzorastućem tržištu kriptovaluta. U veljači ove godine pokrenuli su svojevrsnu revoluciju u Hrvatskoj objavivši suradnju s Tifonom na čijim benzinskim postajama diljem Hrvatske ljudi gorivo mogu platiti kriptovalutama.

Ta im je suradnja polučila dostupnost diljem Hrvatske, ali i vidljivost koja je Electrocoinu dala dodatni zamah, s obzirom na to da su brojni novi klijenti s njima kontaktirali nakon vijesti o suradnji s Tifonom.

“Promet raste; prošli smo mjesec s 8,8 milijuna kuna zamalo dosegnuli ‘mitskih’ 10 milijuna kuna koje su prije dvije godine izgledali kao brojka iz mašte, no ta nam je suradnja pomogla da privučemo i trgovce i kupce”, ističe čelni čovjek Electrocoina Nikola Škorić koji je tada, u veljači, najavio projekte s velikim igračima.

Smatra da će suradnja s Konzumom dodatno povećati promet tvrtke i omogućiti im veću vidljivost, no ovaj put – na europskoj razini.

“Dokazali smo i sebi i drugima da kao partner možemo podržati i najozbiljnije klijente u Hrvatskoj, a time si otvaramo vrata prema tržištu Europske unije. Očekujemo i još snažnije korištenje plaćanja kriptovalutama, što u Hrvatskoj nije toliko izraženo i nije bilo ni dostupno na puno mjesta.

Suradnjom s Konzumom omogućavamo kupcima da kriptovalutama kupe gotovo sve. Sada konačno možemo raditi na tome da kroz takav oblik plaćanja privučemo one koje zanimaju inovativni načini plaćanja”, pojasnio nam je Škorić.

Usluga će ići preko njihova sustava PayCek koji omogućava jednostavno plaćanje usluga u kriptovalutama, nakon čega korisnik na svoj račun prima hrvatske kune. Godina na izmaku treća je godina postojanja sustava PayCek, ali prva u kojoj je pokazao puni potencijal usluge, koji u tvrtki dalje planiraju ozbiljnije ostvarivati.

Electrocoin trenutno bilježi 200-tinjak korisnika trgovaca. Trgovcima s webshopom omogućavaju prihvaćenije plaćanja u devet kriptovaluta, dok je u fizičkim trgovinama riječ o šest. U pripremi je još nekoliko kriptovaluta, a broj će kroz sljedećih nekoliko tjedana povećavati i na webshopovima i u fizičkim trgovinama.

Osim sustava PayCek pokrenuli su prvu i najpopularniju online mjenjačnicu u Hrvatskoj – bitcoin-mjenjacnica.hr. Na sve više mjesta u Hrvatskoj moguće je kupiti i prodati kriptovalute, a upravo Electrocoin širi mrežu fizičkih mjenjačnica (Hrvatska pošta, Exclusive Change…) u kojima kupcima omogućavaju da iz eura i dolara prodaju i otkupljuju kriptovalute.

Škorić kaže kako plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj tek počinje.

“Osobno taj način plaćanja koristim na dnevnoj razini, od hrane i pića, goriva, ulaznica za koncerte do bijele tehnike i automobila.

Imali smo u Electrocoinu 20 puta više prometa nego u istom mjesecu prošle godine, a sigurni smo da će sada značajno rasti. Narednih tjedana očekuju nas nove jednako značajne suradnje”, najavio je Škorić.

U 2022. godinu zakoračit će, zaključuje, “gordo, s velikim planovima za Hrvatsku i još većim planovima za širenje u Europskoj uniji”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čekamo hrvatsku kriptovalutu !….

New Report

Close