Konvertirao je švicarac, tužio banku i izgubio pa mora još platiti 8.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2019. u 11:54
FOTO: GettyImages

Vrhovni sud što prije mora odlučiti što s 55.000 građana i koja je praksa suda jer sud u Varaždinu je za razliku od prijašnjih slučajeva presudio da nema odštete za one koji su prebacili kredite iz švicaraca u drugu valutu.

"Konverzija nije prepreka!" objavila je slavodobitno Udruga franak prošli tjedan pozivajući se na još jednu nepravomoćnu presudu suda u Zadru koji je dosudio korisniku kredita u švicarskim francima odštetu od 400.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata, a banka je morala platiti i sudske troškove. Međutim, dobili smo i pravomoćnu presudu Županijskog suda u Varaždinu koji je odlučio sasvim suprotno i u biti poručio: Konverzija jeste prepreka za isplatu preplaćenih kamata, pišu 24sata.

Nastavak je to različite sudske prakse i pravne zavrzlame u "slučaju švicarac" .

U ovom posljednjem primjeru, Općinski sud u Slavonskom Brodu je prvi presudio protiv korisnika koji je tražio od Addiko banke preplaćene kamate iako je konvertirao kredit iz švicarskog franka u euro. Nakon žalbe korisnika, Županijski sud u Varaždinu je ipak potvrdio tu presudu s obrazloženjem koje je znatno drugačije od sudova koji su dosad presuđivali u korist klijenata koji su dizali kredite.

Među ostalim, sud u Varaždinu smatra da je konverzijom i potpisivanjem aneksa ugovora riješen sav ugovorni odnos. Korisnik je tvrdio da je aneksom riješen samo problem valutne klauzule, ne i problem promjenjivih kamatnih stopa, te da je banka taj aneks ponudila samo "zbog intervencije zakonodavca".

Varaždinska sutkinja ne smatra da je to točno, nego je utvrdila da aneks pretpostavlja sporazum potrošača i banke, te da je klijent doveden u ravnopravan položaj aneksom jer je izjednačen kao da je dizao kredite u eurima, a prihvatio je i promjenjivu kamatnu stopu u eurima.

Također, ne smatra da je banka ponudila ugovor samo zbog intervencije zakonodavca, te u obrazloženju navodi da je potrošač mogao odbiti aneks da je htio.

Izgubio i još mora platiti 8.000 kuna

Sud smatra i da taj aneks ima jaču pravnu snagu nego odluka Visokog trgovačkog suda kojom je utvrđena povreda kolektivnih prava zbog promjenjive kamatne stope.

Komentirajte prvi

New Report

Close