Kontinentalni turizam može rasti brzo kao i onaj morski

Autor: Marija Crnjak , 02. lipanj 2015. u 21:59
Okrugli stol o kontinetalnom turizmu/Damir Špehar/PIXSELL

Strateški projekt razvoja turizma u županiji započeo je 2010. godine.

Udvostručen broj noćenja u Bjelovarsko bilogorskoj županiji u prošloj godini, višestruk rast broja ljudi koji se bave turizmom i od njega žive, te procvat manifestacija koje su vodeće u Hrvatskoj po broju posjetitelja, rezultat je suradnje lokalne uprave, javnog i privatnog sektora koji se posvetio razvoju kontinentalnog turizma u BBŽ, složili su se sudionici drugog panela današnjeg Poslovnog uzleta na temu “Uzlet kontinentalnog turizma”.

Iduće faza je privlačenje sve većeg broja gostiju, nakon čega se može očekivati i interes investitora za izgtradnju novih smještajnih kapaciteta. “Vjerovalo se prije da rast kontinentalnog turizma ne može biti jednak onom na moru, a pokazalo se da je moguće ostvariti još veći rast, što kažu naše statistike. Naši konkrenti i nisu na moru, nego u drugim zemljama, pogotovo regije, tu su Slovenija, Mađarska, Austrija, s kojima također surađujemo, imamo zajedničke prezentacije, pojasnio je župan Damir Bajs, inače bivši ministar turizma. Boris Žgomba, vlasnik agencije Uniline i predsjendik Udruge hrvatskih putničkih agencija ustvrdio je kako nema razloga da hrvatski kontinentalni turizam ne ostvaruje jednake rezulatte kao i onaj u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji.

Upravo s Unilineom Županija je inače nedavno sklopila ugovor o suradnji na dovođenju organiziranih grupa. “Gosti danas traže nove sadržaje i atrakcije i zato je kontinenlatni turizam u Hrvatskoj jako važan. Bjelovarsko bilogorska županija radi velike korake u tom pravcu, i vi u destinacniji trebate biti  svjesni da treba poticati inovativne projekte kao što je uzgoj organske hrane, te poticati edukaciju zaposlenika i investitora”, kaže Žgomba. Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma ustvrdio je da Hrvatska doduše još uvijek ima velik jaz između morskog i kontinentalnog turizma na kojem se ostvaruje tek oko 4 posto turističkog prometa. “Upravo zato u Ministarstvu potičemo razvoj kontinentalnog turizma kroz Fond za turizam, Fond za ruralni razvoj, te kroz udruženo oglašavanje s turističkom zajednicom, kaže Koraca.

Jedan od zamašnjaka razvoja turizma u županiji svakako su Daruvarske toplice koje su trenutno usred investicijskog projekta vrijednog oko 17 milijuna eura, osim lječilišnog i wellness dijela imaju najviše smještajnih kapaciteta u županiji. “Strateški projekt razvoja započeo je 2010. godine, kad je izrađen i masterplan turističkog razvoja županije, što je financiralo Ministarstvo turizma u vrijeme dok je ministar bio upravo današnji župan Damir Bajs. Imamo idejno rješenje i lokacijsku dozvolu za projekt vrijedan 17,2 milijuna eura, a cijeli projekt uređenja lječilišnog i hotelskog kompleksa vrijedan je 50 milijuna eura, a uključuje i projekt energetske učinkovitosti, jer želimo iskoristiti geotermalne izvore i sunčevu energiju”, pojasnio je Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica.

Medak ističe tri snažna razloga koji idu u prilog kontinentalnog medicinskog turizma, a to su cjelogodišnje poslovanje, dulji boravak gostiju i značajno veća cijena usluge odnosno prihod. Kako je na panelu istaknula Jasna Vaniček Fila, direktorica Turistiške zajednice BBŽ, dva osnovna turistička proizvoda u županiji trenutno su wellness i zdravlje, te enogastronomija, i u suradnji ta dva segmenta mogu se kreirati i novi sadržaji, uz dodatne atrakcije kojih je sve više.  HBOR je za mnoge projekte bio osnovni izvor financiranja. Kako kaže Hrvoje Galičić, savjetnik uprave HBOR-a, upravo zbog velikogh udjela kredita za razvoj turizma na banku su išle i kritike iz drugih sektora.

Komentirajte prvi

Partneri

Partner
Partner
Partner

New Report

Close