Konobari i kuhari moraju biti plaćeni najmanje 3.200 kuna

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2015. u 09:52
Foto: Thinkstock

Iako se radi o niskim iznosima plaća za stručno ugostiteljsko i pomoćno osoblje, oni su ipak veći od minimalne plaće u Hrvatskoj, a kada se tome dodaju i dodaci koji su obvezni dio plaće, onda je ovo ipak pomak.

Neće više biti moguće imati vrsnog kuhara u svojem objektu i prijaviti ga na minimalnu plaću, a davati mu "na ruke“ i po 10 do 15 tisuća kuna, kako bi se izbjeglo plaćanje doprinosa na pravi iznos plaće. Dodatkom kolektivnog ugovora koji je upravo potpisan između Hrvatske udruge poslodavaca i dva najveća turistička sindikata u zemlji – Sindikata turizma i usluga i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije – radnicima je zajamčena najniža osnovna plaća za tipična zanimanja u djelatnosti kao što su sobarice, konobari, kuhari i slično, i to kod svih poslodavaca u sektoru ugostiteljstva.

Time im se jamči ista razina prava bez obzira rade li u luksuznom hotelu ili kafiću, što do sada nije bio slučaj, pojašnjavaju nam sindikalisti.

Tako ubuduće svaki poslodavac zaposlenom radniku na jednostavnim poslovima sobarice, nosača prtljage i sličnih poslova mora dati zajamčenu bruto plaću koja ne smije biti niža od 2.863,08 kuna. Mjesta pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara i pomoćnog slastičara moraju biti plaćena najmanje 3.435,69 kuna bruto, piše Slobodna Dalmacija.

Konobar, kuhar, slastičar ili recepcionar ne mogu se, pak, prijaviti bez plaće od 4.151,46 kuna bruto, što bi, primjerice, za osobu s prebivalištem u Splitu (s prirezom od 10 posto) i bez djece značilo da joj je minimalna neto plaća 3.225,97 kuna.

"Iako se radi o niskim iznosima plaća za stručno ugostiteljsko i pomoćno osoblje, oni su ipak veći od minimalne plaće u Hrvatskoj, a kada se tome dodaju i dodaci koji su obvezni dio plaće, onda je ovo ipak pomak. Naime, dogovorili smo 0,5 posto dodatka na svaku godinu staža, dobivanje jubilarne nagrade, poklona za djecu, slobodnih dana za vjenčanje, bolest ili smrt u obitelji, školovanje ili selidbu. Zaštitili smo njihova dosadašnja prava i tome dodali još neka. Osobito je važno da će se rast tih osnovica za plaću usklađivati s porastom troškova života, a svake godine će se pregovarati o novoj osnovici koja će vrijediti od svibnja te godine", kazao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

” Tako ubuduće svaki poslodavac zaposlenom radniku na jednostavnim poslovima sobarice, nosača prtljage i sličnih poslova mora dati zajamčenu bruto plaću koja ne smije biti niža od 2.863,08 kuna. ”

Zar stvarno u Hrvatskoj postoji netko tko radi za tako malu plaću ?

Bolje bi bilo da Država smanji sve poreze i da svi prijave sve !

New Report

Close