Sezonci, i dalje mahom iz Slavonije, pitaju osnovno; za plaću i radno vrijeme, slobodne dane, smještaj i mogu li biti sami u sobi. Priča o sezoncima na Jadranu ne da ima dva, nego barem 22 lica. Jedno je najtužnije: mnogi se unatoč nestašici radne snage i dalje s mora vraćaju iskorišteni, potplaćeni, prevareni, piše Večernji list.
Kakvo i može biti rješenje rebusa u kojem se mora pridobiti dobrog konobara, kuhara s plaćom od sedam-osam tisuća kuna, kad on vani može zaraditi dvostruko više? Što osim plaće od četiri-pet tisuća kuna ponuditi sobarici, vrtlaru…, pa da dođu i dogodine? Kako ih zadovoljiti kad im u najboljem slučaju, uz hranu, za smještaj mogu ponuditi tek skromnu sobu? I to s cimerom.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.neka ide Maras
Sjetite se kako ti ljudi izgledaju ljeti na moru nakon cjelodnevne šihte i onda pomislite na gradske, županijske i državne službenike sa zagarantiranim povišicama, otpremninama i ostalim pravima iz kolektivnih ugovora. Od 8 do 16, od ponedjeljka do petka prst u uho pa do penzije. Vrtić, plac, kavica na korzu, sve u rok službe.
Prekvalifikacirati uhljebe da si napokon zarade plaću.
Što porezna ne objavi koliko su bile prosječne uplate poreza na plaće ili koliko je uplaćeno u mirovinski fond za te sezonske radnike 🙁
O tome koliko sati rade , praznici , vikendi koliko je prijavljeno prekovremenih ….
Uključite se u raspravu