Konobar sezonac neće na Jadran ni za 10.000 kuna plaće

Naslovnica Forum Komentari članaka Konobar sezonac neće na Jadran ni za 10.000 kuna plaće

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Opet nema logike, ako tamo vani duplovise zaradjuju, a ovdije duplo vise sati, zasto nemaju istu placu?

Progutajte ***no i prihvatite realnost. Hrvatski turizam je prije 10 godina prestao biti dostupan prosječnom hrvatskom građaninu, pa je za pretpostaviti da možete natprosječno platiti naše ljude, odnosno povećati im plaću barem za razliku u iznosu najamnine vani (jer je sve ostalo ionako jednako skupo, ako ne i skuplje kod nas). Ako im vani ostane cca 700-1000 E kad pokriju sve osnovne troškove, ostavite im toliko pa neće bježati. Jasno je da je novih “7-8” tisuća sada “10-12”. Na vašu žalost, a sreću prosječnog Hrvata, evolucijska logika ne zaobilazi ugostitelje.

Došlo je vrijeme za naplatu bahatosti i arogancije poslodavaca. I to ne samo u ugostiteljstvu i turizmu, već i u građevinarstvu, zdravstvu,… Neka sada cvile i uživaju plodove svoga ‘rada’ i odnosa . Neplaćanja, ponižavanja, omalovažavanja,… Sretno im bilo s uvozom radnih robova.

o ćemu će hr portali nego o konobarima, kao da druge djelatnosti ne postoje…pa da li je itko napravio TA da se vidi realno stanje stvari tko si uopće želi biti konobar, tko je uopće dočekao mirovinu kao konobar i koje strukture rade takve sezonske poslove i zašto te koje strukture ćine hr “ugostiteljstvo” općenito pa bi sve bilo mnogo jasnije???

uopće nije u pitanju primjereno platiti dobrog radnika nego je problem u sezonskom karakteru posla i ćesto nerealnim očekivanjima kadra tj. shvačanju da oni moraju isporučiti određeni rad za protuvrijednost u novcu dok se svi ostali zabavljaju na godišnjem odmoru.

prvenstveno “konobara” kao kvalificiranog kadra kao i kuhara baš i nema a također niti kvalificiranih “ugostitelja”, sve je to trendi djelatnost mnogih polu ili upoće ne kompetentnih subjekata koji za par mj. sezone žele zaraditi bogatstvo a to, vidi se iz priloženoga, da baš i nije samo tako a nije da ugostiteljsko osoblje ne želi raditi za navedeni prihod kako se navodi jer niti vani neće imati nešto veći a ipak su napojnice u hr bolje nego vani, nego ne želi raditi samo 3 mjeseca pa rađe ode van ili ostaje u domaćoj sredini gdje radi cijelu godinu.

inaće najnoviji trend je sezonu odraditi u hr pa mnogi iz irske i sl. uzimaju godišnji za te dane a zimu odraditi na eu skijalištima

jednostavno, zbog ne postojanja gospodarskih standarada u određenom prostoru, ugostiteljskih kapaciteta je previše i to se očituje kaosom, kako pri potražnji adekvatnog kadra, tako i u kvaliteti isporučenih dobara i usluga.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

ako đabalebaroš od menađera može imati 25-30-40-50

mi smo ipak zemlja slučaj

Što porezna ne objavi koliko su bile prosječne uplate poreza na plaće ili koliko je uplaćeno u mirovinski fond za te sezonske radnike 🙁

O tome koliko sati rade , praznici , vikendi koliko je prijavljeno prekovremenih ….

Prekvalifikacirati uhljebe da si napokon zarade plaću.

Sjetite se kako ti ljudi izgledaju ljeti na moru nakon cjelodnevne šihte i onda pomislite na gradske, županijske i državne službenike sa zagarantiranim povišicama, otpremninama i ostalim pravima iz kolektivnih ugovora. Od 8 do 16, od ponedjeljka do petka prst u uho pa do penzije. Vrtić, plac, kavica na korzu, sve u rok službe.

neka ide Maras

New Report

Close