Konkurentna zelena regija visoke kvalitete života

Autor: Marko Jelić , 31. siječanj 2023. u 22:00
Sustavom navodnjavanja Donje polje – Jadrtova navodnit će se 300 hektara poljoprivrednog zemljišta

Šibensko-kninska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Nakon dvije pandemijske, godina iza nas donijela je značajno rasterećenje na svim područjima i mogu kazati kako je bila u velikoj mjeri zadovoljavajuća. Uspješno smo prevladali brojne izazove i ostvarili ono što smo planirali, iako, naravno, uvijek, ima mjesta napretku.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Zbog energetske krize, inflacije i zbivanja na globalnom planu, godina pred nama puna je neizvjesnosti i u ovom trenutku ne možemo znati što nas sve čeka. Ako uvjeti budu povoljni, vjerujem da ćemo ostvariti postavljene ciljeve, a ako bude neophodno, spremni smo i odgoditi ono što se mora. Ipak, nadamo se najboljem. Planom razvoja Šibensko-kninske županije za razdoblje 2021.-2027. godine definirali smo viziju, smjer razvoja, strateške ciljeve i županijske strateške projekte.

Stoga Šibensko-kninsku županiju u 2023. godini, a i dalje, sukladno viziji, vidim kao regiju visoke kvalitete života, konkurentnu, otpornu, digitalnu, zelenu i funkcionalnu županiju usmjerenu optimalnoj kapitalizaciji gospodarskih i društvenih potencijala na dobrobit svih njenih građana. Nastavljamo sa strateškim projektima definiranim u Planu razvoja. Jedan od njih je Sustav navodnjavanja Donje polje – Jadrtovac ukupne vrijednosti oko 10.670.000 eura, čiji završetak i stavljanje u funkciju očekujemo u ovoj godini, a čime će se omogućiti navodnjavanje približno 300 hektara poljoprivrednih površina.

Nadalje, u 2023. završit će se i projekt Centra za razvoj marikulture, približne ukupne vrijednosti 800.000 eura. U sklopu centra bit će izgrađen i opremljen Otpremno purifikacijski centar koji će značajno doprinijeti zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti proizvoda u školjkarstvu te omogućiti daljnji razvoj marikulture na našem području. Također, krajem ove godine očekujemo i završetak projekta izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA u (pod)sektoru strojarstva zahvaljujući kojemu će Šibenik dobiti suvremeno opremljeni centar za obrazovanje stručnih kadrova u (pod)sektoru strojarstva. Vrijednost ovog projekta veće je od četiri milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close