Konferencija županija: Važne županijske teme na jednom mjestu

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2020. u 21:59
Konferencija je održana u skladu sa svjetskim digitalnim trendovimaHZŽ

Konferencija županija održana je u sklopu trodnevnog virtualnog događanja u organizaciji Hrvatske zajednice županija i tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk podsjetio je da su županije s početkom ove godine preuzele poslove ureda državne uprave, a cilj reforme je brža i efikasnija usluga našim građanima. „Upravo zbog adekvatnog praćenja i primjene svih zakonskih odredbi, važno je kontinuirano raditi na jačanju kapaciteta javne uprave. „Novo normalno“ primoralo nas je da se svi prebacimo online, ostavljajući jako malo prostora za prilagodbu u kratkom vremenu“, istaknuo je Pauk.

U fokusu Konferencije bile su teme vezane uz sustav proračunskih klasifikacija kao alat upravljanja, preuzimanje poslova i djelatnika ureda državne uprave, procjena vrijednosti nekretnina, EU fondovi i razvoj lokalne zajednice te Zajednička poljoprivredna politika.

Fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju prate zakonske promjene u dijelu financijskog upravljanja i unutarnjih kontrola kako bi se osigurala učinkovitost utroška raspoloživih financijskih resursa. Javlja se potreba za razvojem dodatnih sredstava praćenja izvršenja rashoda i ostvarenja prihoda. „Svrhovita implementacija sustava proračunskih klasifikacija zahtjeva nadogradnju tradicionalnog računovodstvenog evidencijskog sustava na sustav evidentiranja poslovnih primjena na način da se dobiju specifične informacije koje su podloga za poslovne odluke“, rekla je predavačica Sunčica Bajić, pročelnica Ureda za unutarnju reviziju Požeško-slavonske županije. Na Konferenciji je istaknut i tzv. „Green Deal“ – Europski Zeleni plan, predstavljen u prosincu 2019. godine, a koji opisuje kako će Europa do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent. Potrebno je sudjelovanje svih gospodarskih sektora te ulaganje u tehnologije prihvatljive za okoliš, poticanje industrija na inovacije, uvođenje čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika privatnog i javnog prijevoza, dekarboniziranje energetskog sektora, povećanje energetske učinkovitosti zgrada te suradnja s međunarodnim partnerima na poboljšanju globalnih standarda u području okoliša.

2050 Europa

će postati prvi klimatski neutralan kontinent

„EU će dati financijsku potporu i tehničku pomoć onima na koje će prelazak na zeleno gospodarstvo najviše utjecati, i to u okviru Mehanizma za pravednu tranziciju unutar kojeg će se u razdoblju 2021. – 2027. mobilizirati najmanje 150 milijardi eura u najpogođenijim regijama“, istaknula je konzultantica Mirjana Kovačić.

Konferencija županija održana je u skladu sa svjetskim digitalnim trendovima te je sudionicima omogućena virtualna šetnja bogatim programom bez potrebe za fizičkim sudjelovanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close