Koncesija za Betinu produljena do ožujka 2029. uz skuplju naknadu

Autor: Marija Brnić , 02. rujan 2021. u 22:00
Tvrtka Brodogradilište i marina Betina stabilno posluje/DINO STANIN/PIXSELL

S dosadašnjih 0,72 kune po četvornom metru stalni dio naknade plaćat će po 11 kuna

Izgradnja travel lifta razlog je što je Brodogradilištu i marini Betina odobreno smanjenje područja površine luke nautičkog turizma s 46,6 tisuća četvornih metara na 36,6 tisuća, te je područje na kojemu je travel lift pripojeno brodogradilištu Betina.

Vlada je uz smanjenje koncesioniranog pomorskog dobra odobrila i produljenje roka trajanja koncesije do 30. ožujka 2029., uz povećanje koncesijske naknade. S dosadašnjih 0,72 kune po četvornom metru stalni dio naknade plaćat će po 11 kuna, a promjenjivi dio s postojećih 2 na 4 posto godišnjih prihoda.

Zbog nabavke travel lifta lani je dio vezova, prema pojašnjenju na Vladi, bio izuzet jer je bio potreban veći manevarski prostor za podizanje dužih brodova, pa se maksimalni kapacitet vezova sveo s 240 na ukupno 190.

Tvrtka Brodogradilište i marina Betina stabilno posluje, a i prošloj godini ostvarila je 26 milijuna kuna prihoda, te zapošljava oko 100 radnika i najveći je poslodavac na Murteru.

Pored činjenice da marina i brodogradilište imaju zajedničku infrastrukturu, a brodogradilištu je već produljena koncesija do kraja 2029., za odluku o promjeni uvjeta i produljenju koncesije za marinu Vlada je uvažila i to što je situacija u brodograđevnom sektoru neizvjesna, te će poslovanje luke nautičkog turizma predstavljati izvor stabilnosti cijele tvrtke.

Osim toga, u idućih šest mjeseci planirana su i daljnja ulaganja u luci, od rekonstrukcije sidrenog sustava, zamjene yaht ormara do usisnog tornja za preuzimanje otpadnih voda, kao i ulaganja u sigurnosni i nadzorni sustav, ugradnju zelenog otoka i izgradnju punionice za električna vozila.

Prema procjeni Brodogradilišta i marine Betina, riječ je o investiciji od 3,5 milijun kuna, a sredstva su osigurana iz vlastitih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close