Končar ugovorio posao u Keniji vrijedan 14 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. veljača 2016. u 12:32
Foto: Press

KET će isporučiti električnu opremu koja uključuje i rehabilitaciju sva tri generatora, dok turbinsku opremu, kao konzorcijski partner, isporučuje Litostroj Power.

Nakon provedenog javnog natječaja KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) ugovorio je s investitorom Kenya Electricity Generating Company (KenGen) projekt revitalizacije Hidroelektrane (HE) Kamburu (3×37 MVA) u vrijednosti od gotovo 14 milijuna eura.

KET će isporučiti električnu opremu koja uključuje i rehabilitaciju sva tri generatora, dok turbinsku opremu, kao konzorcijski partner, isporučuje Litostroj Power.

Vrijedi podsjetiti da je za HE Kamburu KONČAR 1975. godine isporučio i pustio u pogon tri vertikalna generatora svaki snage 37 MVA s uzbudnim sustavima, opremu za automatsku regulaciju napona i demagnetizaciju te tri komandne ploče za automatsko pokretanje, kontrolu i zaustavljanje uz ostalu pripadajuću opremu. KenGen koji upravlja sa 14 hidroelektrana i proizvodi 80 posto ukupno proizvedene električne energije u Keniji, imao je puno razloga za zadovoljstvo jer je oprema bila četiri desetljeća u eksploataciji.

Uz KET, na ovom projektu iz KONČARA sudjeluju društva Generatori i motori, Mjerni transformatori, Distributivni i specijalni transformatori te Sklopna postrojenja. Početak radova na prvom agregatu očekuje se u prvoj polovici 2017. godine.

Inače, KET je u HE Kamburu u rujnu 2014. godine uspješno završio zamjenu sustava uzbude, zaštite i dijela 0,4 kV podrazvoda.

„Ovaj projekt korak je dalje prema još većoj prisutnosti u Africi, gdje imamo brojne reference u isporukama elektroenergetske opreme. Kad govorimo o afričkom tržištu, spomenimo i da su u tijeku realizacije rehabilitacija dviju hidroelektrana u Zambiji – HE Mulungushi i HE Lunsemfwa“, navodi Darijo Runjić, direktor Poslovne jedinice Proizvodnja električne energije u KET-u.  

Komentirajte prvi

New Report

Close