Končar EV modernizirao prvu lokomotivu za HŽ Cargo

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2023. u 22:00
Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Ugovor je potpisan u svibnju 2022., a cilj mu je smanjenje troškova eksploatacije i održavanja lokomotiva te povećanje njihov pouzdanosti i raspoloživosti u prometu.

Iz tvrtke Končar – električna vozila izašla je prva modernizirana lokomotiva serije 1141 kao rezultat ugovora između dvije tvrtke, priopćili su iz HŽ Carga. Ugovor je potpisan u svibnju 2022., a cilj mu je smanjenje troškova eksploatacije i održavanja lokomotiva te povećanje njihov pouzdanosti i raspoloživosti u prometu.

Modernizacija omogućuje još minimalno 14 godina korištenja lokomotiva, a osim tehničkog unapređenja posebna pažnja posvećena je uvjetima rada strojnog osoblja. Nakon popravka prve dvije lokomotive u sklopu ugovora vrijednog više od 1,9 milijuna eura, HŽ Cargo nastavit će razgovore o daljnjoj modernizaciji voznog parka, kaže se u priopćenju.

Direktor HŽ Carga Dragan Marčinko istaknuo je da je obnova i modernizacija prve lokomotive u suradnji s domaćom tvrtkom prvi korak prema realizaciji strateškog cilja obnove voznog parka, čime će se dugoročno utjecati na ostvarivanje željenih poslovnih rezultata.

Obnova voznog parka, stoji u priopćenju, postavljena je kao jedan od strateških ciljeva tvrtke HŽ Cargo kako bi se povećala profitabilnost, kao i trend rasta ukupnih prihoda zabilježen u prethodnom razdoblju. Ulaganje u željeznicu ključno je i za napredak hrvatskog gospodarstva u cjelini, poručuju.

HŽ Cargo kao tvrtka prevlada je krizna razdoblja nakon što su u 2021. i 2022. učinjeni veliki iskoraci prema stabilizaciji poslovanja te provedeno i restrukturiranje, a značajan korak vodstva kuće kako bi se uopće omogućila modernizacija bilo je postizanje nagodbe s državom kao jedinim vlasnikom. Njome je ispravljena nepravda jer se HŽ Cargo 16 godina ranije našao na liberaliziranom tržištu bez kapitala i sa 30 godina starim voznim parkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close