Komisija: ‘Nuklearke da, ali važna sigurnost’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2021. u 22:00
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen o nuklearki Krško/Reuters

Planira se da se životni vijek nuklearke Krško produži do 2043. godine, a nedavno je investitoru, tvrtki GEN-E, izdana i energetska dozvola za gradnju drugog bloka.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je odluka o energetskom miksu članica EU u njihovoj nadležnosti, pa tako i o udjelu nuklearne energije u energetskoj bilanci.

“Države članice same odlučuju o svoj mješavini izvora energije”, kazala je von der Leyen u razgovoru za slovensko “Delo” , na pitanje o nekim dilemama vezanim na odluku Slovenije da produži životni vijek nuklearke Krško do 2043.

No, glavna je zadaća EK osigurati da države članice koje se odluče za korištenje nuklearne energije primjenjuju najviše standarde nuklearne sigurnosti. Ti su standardi zapisani u pravnom okviru Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom), a posebno i u revidiranoj direktivi o nuklearnoj sigurnosti.

Ta direktiva regulira cijeli životni vijek nuklearnog pogona, od projektiranja pa sve do njegove razgradnje”, navela je u razgovoru predsjednica Europske komisije. Slovenska vlada dugoročnim planom planira zadržavanje nuklearne energije za proizvodnju struje u svom energetskom miksu kao neizostavan dio strategije energetske neovisnosti.

Planira se da se životni vijek nuklearke Krško produži do 2043. godine, a nedavno je investitoru, tvrtki GEN-E, izdana i energetska dozvola za gradnju drugog bloka, što je prvi korak u toj potencijalnoj investiciji vrijednoj najmanje 5 milijardi eura, a ne i konačna odluka koja će se vjerojatno provjeravati i na referendumu.

Na pitanje o zelenoj energetskoj transformaciji u Europi i opasnosti da napuštanje ugljena kao izvora energije produbi razlike između istoka i zapada u EU, von der Leyen je rekla da tzv. zelena transformacija takve razlike zapravo smanjuje. “Sve države uviđaju potrebu za smanjenje klimatskih promjena”, rekla je von der Leyen.

Komentirajte prvi

New Report

Close