Kolinda Grabar-Kitarović postala je prva predsjednica u modernoj Hrvatskoj s neslavnim rekordom

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2020. u 10:22
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od smrti prvog predsjednika Franje Tuđmana ni na jednim predsjedničkim izborima nije pobijedio kandidat kojeg je podržavala aktualna vlada.

Kolinda Grabar-Kitarović postala je prva predsjednica u modernoj Hrvatskoj koja je drugi mandat izgubila i u prvom i u drugom krugu.

Njezin prethodnik Ivo Josipović također nije uspio osvojiti drugi mandat na Pantovčaku, ali je u prvom krugu imao nešto bolji rezultat od Grabar Kitarović koja ga je porazila u drugom krugu, piše Slobodna Dalmacija.

Prije pet godina Josipović je pobijedio Grabar-Kitarović u prvom krugu sa 38,46 posto prema 37,22, dok je u drugom krugu sadašnja predsjednica porazila SDP-ova kandidata osvojivši 50,74 posto prema njegovih 49,26 posto.

I ovaj se put tako potvrdilo pravilo da hrvatski birači ne žele imati „sva jaja u istoj košari“, odnosno da ne žele omogućiti istoj političkoj opciji da vlada na Markovom trgu i na Pantovčaku. 

Od smrti prvog predsjednika Franje Tuđmana ni na jednim predsjedničkim izborima nije pobijedio kandidat kojeg je podržavala aktualna vlada. Dražen Budiša izgubio je od Stjepana Mesića 2000. godine, Jadranku Kosor porazio je Mesić 2005. godine, Andrija Hebrang doživio je debakl 2009. kad je pobijedio SDP-ov Ivo Josipović, a on je pak prije pet godina izgubio od tada oporbene kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

I ovi izbori pokazali su da građani za predsjednika biraju osobu iz suprotnog političkog tabora, vjerujući da bi ona mogla biti korektiv aktualnoj vlasti.

Poznati ustavni stručnjak prof. dr. Branko Smerdel našalio se komentarom: 

"Birači žele kontrolu vlasti! Bolje dva svadljiva, nego jedan svemoćan!"

Komentari (1)
Pogledajte sve

da je samo šutjela, bolje bi prošla, došao je glave brži jezik od pameti

New Report

Close