Koje su banke digle kamate na štednju, a koje ih još uvijek drže na nuli?

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 08:25
FOTO: Josh Appel/ Unsplash

Proteklih godina naviknuli smo se da štednja u banci ne donosi gotovo nikakvu korist. Situacija se pogoršala izbijanjem inflacije koja dodatno nagriza vrijednost ušteđevina. Je li promjena monetarne politike koja donosi rast kamatnih stopa na kredite pomaknuti i kamatne stope na depozite s nule?

Tportal je provjerio kakva je trenutna ponuda hrvatskih banaka i koje banke nude najviše kamatne stope na oročene depozite.

Unatoč nepovoljnim uvjetima štednje, depoziti u bankama proteklih godina nezadrživo su rasli. Prvu značajniju promjenu donijelo je izdanje narodne obveznice u ožujku kada je zabilježen snažan odljev štednje iz banaka.

Krajem svibnja bankarski depoziti stanovništva iznosili su 34 milijarde eura što je za gotovo milijardu eura manje nego krajem prošle godine. To ukazuje da građane razmišljaju o alternativnim mogućnostima štednje te ne žele više držati mrtvi kapital u banci.

Stidljivi rast kamata

Od početka godine i banke stidljivo dižu kamate na štednju kako bi zaustavile odljev kapitala. Prema podacima HNB-a, posljednjih mjeseci primjetan je blagi rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Tako su prosječne kamatne stope na oročene depozite na rok od 3 do 6 mjeseci u svibnju iznosile 0,48 posto, na rok od 6 mjeseci do godine dana 0,64 posto, a na rok iznad dvije godine 1,02 posto.

Usporedba kamatnih stopa na oročene depozite pokazuje velike razlike od banke do banke. Dok su neke banke digle kamatne stope na razinu između 1 i 1,5 posto, neke ih još uvijek drže nadomak nuli. Među najvećim bankama najpovoljnije uvjete ima Erste banka, koja nudi kamate od 0,3% do 1,5 posto ovisno o duljini oročenja.

S druge strane, Zagrebačka i OTP banka još uvijek drže kamatne stope na simboličkoj razini od 0,02 posto. Niske kamate u standardnoj ponudi ima i Raiffeisen banka, ali je uvela posebnu ponudu s kamatama od jedan posto za oročenja preko 12 mjeseci, koja traje do kraja kolovoza.

Najpovoljnije kamate u jednoj banci

Privredna banka Zagreb ima najpovoljnije kamate za oročenja od godine dana. Na rok od šest mjeseci nudi godišnju kamatnu stopu od 1,5 posto, a na rok od 12 mjeseci 0,8 posto.

U drugim članicama EU-a banke su značajnije povisile kamatne stope na štednju nego u Hrvatskoj o čemu svjedoče statistike Europske središnje banke.

Prema podacima ECB-a prosječna kamatna stopa na oročene depozite na rok do godinu dana u eurozoni u lipnju je bila 2,73 posto, na rok od 1 do 2 godine 2,58 posto, a na rok iznad 2 godine 2,59 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close