Kod zgrada obujam radova u godinu dana skočio 8,3%, ostalo u znaku nulte stope

Autor: Jadranka Dozan , 23. rujan 2023. u 10:30
Broj osiguranika u građevinskom sektoru u godišnjim usporedbama raste još od jeseni 2015./K. Š. Fabac/PIXSELL

Poslovni optimizam kod građevinara i dalje iznad prosjeka.

Građevinski sektor još od lipnja 2020. bilježi pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, a taj je niz prema kalendarski prilagođenim statističkim podacima nastavljen i u srpnju.

Prema najnovijoj objavi DZS-a, u srpnju je obujam radova bio 5,1% veći nego u lanjskom, a porastao je i na mjesečnoj razini. U odnosu na lipanj bio je (sezonski i kalendarski prilagođeno) 1,2% veći.

Ubrzanje, ali…
Godišnja stopa rasta srpanjske aktivnosti građevinskog sektora predstavlja ubrzanje u odnosu na prethodno razdoblje (u lipnju i svibnju po 3,8%, u travnju 1,1). No, nakon što je prva polovica godine bila obilježena usporavanjem međugodišnjeg rasta na 3,2%, pri čemu je u drugom kvartalu on bio manji od 2% (nakon 4,6% u prvom), srpanjske brojke ne moraju biti naznaka jačanja aktivnosti u drugom polugodištu.

2,4

milijarde eura najavljenih radova, odnosno 70%, odnosi se na zgrade

Kao i u prvoj polovici godine, i u srpnju je međugodišnji rast u prvom redu bio pogonjen rastom u segmentu zgradarstva, a ne ostalih građevina, od cesta i pruga do cjevovoda, mostova i sl. Kod zgrada je obujam radova bio 8,3% veći nego u lanjskom srpnju, dok je kod ostalih građevina u znaku nulte stope.

Za razliku od zgrada, ostale građevine uglavnom se povezuju s investicijskom aktivnošću javnog sektora. Sve u svemu, i eventualno ubrzanje dinamike građevinskih radova ponajprije bi moglo doći od intenziviranja javnih ulaganja, odnosno ulaganja poduprtih (i) sredstvima fondova EU.

Podaci o izdanim građevinskim dozvolama kao uporišta budućih radova zasad ipak više upućuju na umjerenije stope rasta građevinskih aktivnosti nego prethodnih goidna. Prema DZS-u, do sredine godine izdano je oko 5800 dozvola, što je rast od 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Vrijednost radova po tim dozvolama iznosi 3,3 milijarde eura, s tim da se 2,4 milijarde ili više od 70 posto odnosi na zgrade, a na ostale građevine 888 milijuna eura.

Ubrzanje samo na EU pogon

Eventualno ubrzanje dinamike građevinskih radova ponajprije bi moglo doći od intenziviranja javnih ulaganja, odnosno ulaganja poduprtih (i) sredstvima fondova EU.

Ipak, ostaje primijetiti i da posljednji pokazatelji poslovnog optimizma ukazuju da je on kod građevinara i dalje iznad dugoročnog prosjeka. Podaci HNB-a kažu da je on u prvoj polovici 2023. na najvišim razinama od 2019.

“Unatoč visokim troškovima gradnje, nedostatku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu zasad nastavlja pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti”, ističu analitičari Raiffeisen banke.

Drže 8% zaposlenih
Sve to odražava se i na tržište rada. Broj osiguranika u građevinskom sektoru u godišnjim usporedbama raste još od jeseni 2015., a u srpnju je bio 4,4% veći nego godinu prije. U odnosu na ukupnu zaposlenost mjerenu brojem osiguranika pri HZMO-u na taj sektor otpada oko 8%.

Istodobno, u smislu nedostatka kvalificirane radne snage taj problem u njemu je već kronično ograničavajući faktor. Kako bilo, poduzetnici u građevinarstvu i lani su zabilježili solidan rast. Prema podacima Fine, ukupni prihodi porasli su im sa 70,7 na 83 milijarde kuna, a u konačnici su kao sektor ostvarili 3,65 milijardi kuna dobiti, oko 600 milijuna više nego godinu prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close