Kliman vraća ovlasti tvrtki koja 9 godina nije ispunila cilj

Autor: Marija Crnjak , 17. ožujak 2016. u 22:00
Tvrtka od posebnog državnog značaja vodi tek jedan kamp

Trinaest radnika Brijuni rivijere radit će na realizaciji ulaganja na dvije lokacije, Muzilu i Hidrobazi.

Tvrtka Brijuni rivijera, koju su država i Istarska županija prije devet godina osnovale s ciljem razvoja istoimenog ambicioznog projekta, i dalje je na popisu tvrtki od posebnog interesa za RH iako u posljednjih gotovo pet godina tek upravlja jednim kampom u Fažani, a prvotni koncept projekta Brijuni rivijera ne postoji, kao niti realizacija.

No, prema najavama Ministarstva turizma, 13 djelatnika tvrtke Brijuni rivijera uskoro će se ponovno aktivno posvetiti ostvarivanju svoje misije. To znači da će ih se angažirati na realizaciji ulaganja na dvije lokacije, Muzilu – za koji su na pozivnom tenderu interes pokazala dva ulagača, te Hidrobazi – za koju se priprema natječaj. Tvrtka koja je u 67-postotnom državnom vlasništvu lani je ostvarila 8,6 mil. kn prihoda, što je na razini prethodne godine, a posljednje tri godine posluje s dobiti. Od  2014. financiraju se isključivo vlastitim prihodima, od kampa Pineta.

 

8,6milijuna

kuna ostvarila je tvrtka Brijuni rivijera u 2015.

U 2013. od Istarske županije tvrtka je dobila subvenciju od 500 tisuća kuna. U Ministarstvu turizma ističu da tvrtka Brijuni rivijera ne dobiva novac od države.  Smisao postojanja te državne tvrtke u pitanje je 2014. dovela državna revizija pronašavši nepravilnosti u poslovanju u prethodne dvije godine. Utvrdili su da realizacija projekta nije na očekivanoj razini. Nalaz je pokazao i da je tadašnjem direktoru Ratomiru Ivičiću tvrtka plaćala stan u Puli, unatoč plaći od 15 tisuća kuna.

Ivičić je 2008. zamijenio Veljka Ostojića, koji je i jedan od inicijatora projekta, a nakon odlaska Ivičića u Ministarstvo poziciju preuzima Sanja Bežan. Ivičićeva ekipa radila je na raščišćavanju administrativnih barijera, rješavanju vlasničkih odnosa, prostorno-planskoj dokumentaciji i prvim pozivnim natječajima, no posljednjih nekoliko godina poslove je preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a u Brijuni rivijeri su se posvetili kampu. U Ministarstvu turizma ističu da će osigurati da tvrtka opravda svoje postojanje te da se ostvare misija i vizija.

"Dosad nismo u potpunosti zadovoljni učinjenim u pripremi projekata, što znači da treba osvježiti mjere kojima se dolazi do ciljeva kako bi postojanje tvrtke zadovoljilo svoju svrhu. Društvo Brijuni Rivijera status tvrtke od posebnog interesa za RH ostvaruje temeljem svoje strategije i poslovnih zadataka", kaže ministar Anton Kliman. Dodaje kako su odrađene aktivnosti i dostavljena dokumentacija preduvjet na osnovi kojeg Ministarstvo u suradnji s DUUDI-jem  radi na javnom pozivu za realizaciju projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close