‘Klasične’ mjere za tržište rada rastu na 1,27 milijardi kn

Autor: Marija Brnić , 17. prosinac 2020. u 22:00
Fizičke osobe prijave će predavati putem e-građana/B. Š./VL/PIXSELL

U odnosu na lanjski program povećana je ukupna vrijednost paketa od sedam mjera, za koje je u 2021. predviđeno ukupno 1,27 milijardi kuna.

Pored mjera za očuvanje radnih mjesta zbog pandemije koronavirusa, koje će tvrtke pogođene strogim mjerama moći koristiti i u prva dva mjeseca 2021., Hrvatski zavod za zapošljavanje provodit će i standardne mjere aktivne politike za zapošljavanje, za koje je ‘zeleno svjetlo’ dala i Vlada.

U odnosu na lanjski program povećana je ukupna vrijednost paketa od sedam mjera, za koje je u 2021. predviđeno ukupno 1,27 milijardi kuna.

Nastavlja se sa svih sedam mjera, od jednogodišnjeg sufinanciranja troškova plaće i potpore za stjecanje prvog radnog iskustva, za usavršavanje, obrazovanje, subvencioniranje zapošljavanja nezaposlenih s burze na javnim radovima, te podrška za stalne sezonce, a najveća novina odnosi se na poticaje za samozapošljavanje i proširenje poslovanja.

Za one koji koriste tu mjeru povećan je najveći iznos bespovratne potpore s dosadašnjih 100 na 130 tisuća kuna.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će fokus u provedbi mjera iduće godine biti usmjeren na obrazovanje radne snage, a procjena je Vlade da će svim mjerama biti obuhvaćeno oko 25 tisuća građana.

Novost je i da će se cjelokupan proces korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja provoditi online. Fizičke osobe prijave će predavati putem sustava e-građani, dok će poslodavcima prijava biti omogućena putem korisničkih podataka burze rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close