‘Kitchen cabinet’ postavlja novu Upravu HPB-a

Autor: Jadranka Dozan , 06. lipanj 2014. u 11:50
Tomislav Vuić/Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka u rujnu bi trebala dobiti novu upravu. Čedi Maletiću tada istječe mandat, a zamijenit će ga Tomislav Vuić.

Hrvatska poštanska banka u rujnu bi trebala dobiti novu upravu. Čedi Maletiću tada istječe mandat, a na mjestu predsjednika Uprave zamijenit će ga Tomislav Vuić, donedavni dugogodišnji član Uprave Erste banke, treće po veličini banke na tržištu.

To je, naime, Nadzornom odboru HPB-a predložilo Vladino Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, a Vlada prihvatila na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak. S obzirom na trendove poslovanja HPB-a u Maletićevu mandatu, Vladina je odluka za mnoge iznenađujuća. No, od samih početaka procesa političkog kadroviranja s dolaskom Kukuriku koalicije na vlast aspiracija na to mjesto nije manjkalo. Tako su se sporadično u javnosti pojavljivale spekulacije kada će na red doći i Maletić koji je ispao 'posljednji preživjeli nasljeđeni kadar'. Tome je dijelom zasigurno pridonijelo i to što je vođenje banke preuzeo u rujnu 2009. u za nju priličnom kritičnoj i kaotičnoj situaciji u rujnu 2009., začinjenoj aferom Bankomat i otvaranjem istraga protiv dotadašnje uprave na čelu s Josipom Protegom.

U budućoj upravi HPB-a Vuiću bi se, prema prijedlogu Vladina povjerenstva, trebao pridružiti i Tomislav Matija Varga, široj javnosti, ali i bankarskoj sceni malo poznato ime, čija nominacija se uklapa u (sada već) poštapalicu "važno je biti iz Erstea" – barem kad su posrijedi kadroviranja u državnim financijskim institucijama. I 44-godišnji Varga, naime, dolazi iz jedne od sastavnica Erste grupe – konkretno, iz uprave Erste Group Immorent Hrvatska.No, od asocijacija na Erste kao dobitnu kombinaciju, budućem upravljačkom dvojcu HPB-a startne bi pozicije i više moglo otežati to što se njihove nominacije u poslovnim krugovima već u prvim reakcijama (naj)presudnije vežu uz pripadnost krugu dečki iz Peperminta i 'kitchen cabineta' premijera Zorana Milanovića, u prvom redu prijatelja mu Emila Tedeschija. Zasad to, čini se, zasjenjuje i Vuićevu prilično dojmljivu poslovnu biografiju.
 

Dobar komad Vuićeve karijere zauzima upravo bankarski sektor, pri čemu je dugi niz godina proveo u upravi Erstea – dakle, jednog od vodećih igrača na domaćoj bankovnoj sceni. Uza sve, među njegovim nadležnostima u Upravi bio je retail, odnosno poslovanje s građanima, što je segment u kojemu je u proteklom desetljeću Erste zabilježio možda i najizraženija poboljšanja pozicija.Drugo područje njegove nadležnosti bile su marketinške aktivnosti, po čemu se ta banka također godinama ističe. No, istodobno su neki dijelovi tog segmenta Ersteove prepoznatljivosti, poput promoviranja mladih suvremenih umjetnika i glazbenika, nekako i više obilježile javnu dimenziju Tomislava Vuića, to prije što je i privatno prepoznat kao istaknuti kolekcionar suvremene umjetnosti.

Kako za bankara ima i ne baš uobičajen obrazovni put (srednja škola za primijenjenu umjetnost, studij prava te početak karijere u odvjetništvu) na kojemu mu se 'dogodilo' bankarstvo, možda je i to dijelom razlog zašto unatoč dojmljivu životopisu u bankarskim ringovima nikad nije svrstavan u 'tešku bankarsku kategoriju'. Još donedavno je ipak slovio i za jednog od kandidata za preuzimanje čelne funkcije u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Nažalost, i tada su mu se kao bitan adut isticale bliske veze s Emilom Tedeschijem s kojim prijateljuje još od studentstkih dana. Bliske prijateljske veze s premijerovim najbliskijim biznismenom dijeli i Varga. Dijeleći doživljaje protekloga vikenda u Rovinju s facebook prijateljima, on im se, među ostalim , pohvalio s "… dinner with Maja and Emil in Momjan…". Budući da je posao top menadžera u bankarstvu danas sve manje salonski, a sve više rudarski, za koji mjesec takvi će vikendi zacijelo biti rjeđi. 

Bez komentara

Vođenje HPB-a politička je funkcija, što nakon godinu i pol? 

Tomislav Vuić još nije otvoren za komentare, prve će izjave, kaže, dati kad bude imao što reći. To i ne čudi, jer iako preuzimanje upravljanja HPB-om može izgledati kao privlačna menažerska uloga, ne treba izgubiti iz vida da ta pozicija ovisi o vlasniku, odnosno politici. S obzirom da novi izbori slijede već za godinu i pol dana, za ozbiljnog je menadžera veliki rizik upustiti se u kockanje na ishode i prognoze mogućeg trajanja mandata. Stoga nije čudno što je Vlada morala povući ograničenje plaća za upravljanje svojim tvrtkama, za 16.000 kuna taj rizik jednostavno – nitko ne bi preuzeo.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Milanovićev “kitchen cabinet” iz-peperminta-zavladao-drzavom-iako-za-njih-nismo-glasali

Siniša Petrović,
poduzetnik Emil Tedeschi,
guverner HNB-a Boris Vujčić,
šef mirovinskog AZ Fonda Dinko Novoselec,
koji je i premijerov vjenčani kum. Da tu nema ministara Zmajlovića i Hajdaša Dončića, Milanovićev “kitchen cabinet” bio bi sveden na razinu vikend-druženja prijatelja i šulkolega.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/decki-iz-peperminta-zavladali-drzavom-iako-za-njih-nismo-glasali-941995 [vecernji.hr]

Nitko to nije rekao, koliko vidim komentare. Ja sam naveo da je Maletic svoj status gradio na brojnim krivicnim prijavama koje je podnio protiv Protege, maksimalno je proveo rezervacije na plasmanima iz Proteginog doba i nakon toga ubirao plodove takve politike, tj prihoda koji su se dobrim djelom bazirali na visokim rezervacijama i kasnijim prihodima koji su nastali temeljem oslobadjanja rezervacija. Podnio je brojne kaznene prijave protiv dotadasnje uprave skupljajuci politicke poene kod Vlade. Nadmudrio je i Linica kad je za trazenu cijenu kupoprodaje HPB-a stavio nerealno visoku cijenu, znajuci da ce to propsati i da ce HPB ostati drzavni, pa tako i on predsjednik uprave. Ali, eto, preracunao se jer je Kitchen Kabinet odredio Vujica za novog sefa.
Iako Vujic nije bankar nego pravnik, napisao sam da je ipak bolji od velike vecine drugih direktora koje je Kukuriku kolacija postavila na celo drzavnih tvrtki, ako nista drugo, onda zato jer vec vise od 15 godina radi u banci pa valjda zna na koji nacin banka funkcionira. Nije pao sa Marsa kao velika vecina ostalih, sjetimo se samo onoh komicnog tipa (Koracevic) koji je vlastitu tvrtku koja se bavila proizvodnjom pletenog namjestaja, odveo u stecaj, a Kukuriku ga postavili za direktora HEP-a.
Bilo bi svima nama jako interesantno vidjeti Due Dilligence koji je u HPB-u napravila Erste Banka kad je davala svoju ponudu pa da dobijemo pravu informaciju o vrijednosti HPB-a i njenoj bilanci. S obzirom da je Due Dilligence odredio cijenu koju Linic nije htio prihvatiti, jasno je da su pravi rezultati poslovanja HPB-a daleko losiji od objavljenih, ali ocito da Maletic, koristeci svoje ljude u HNB-u uspijeva izlobirati da se takvi frizirani rezultai prihvate kao ispravni.
A sto se tice Protege i ekipe iz HPB-a kojoj se sudi, vidjeti cemo kako ce to zavrsiti. Bojim se da ne ispadne po onoj Shakespearevoj – Puno bike ni zasto. No, Protega ce u svakom slucaju ostati zapamcen, ako ni po cemu drugome, onda po zalizanoj frizuri, hozentregerima i duplim manzetama od kosulja – frajer se zaigrao sa tudjim novcem i umislio da je Vuk S Wall Streeta.

Prije svega, ja sam za objektivno kritiku; Vama je onaj tip PROTEGA bio bolji od Vuića ?

Nece se Milanovic uvaliti Tedeshiciju jer nema potrebe za tim. Ceka ga dozivotna duznosnicka mirovina koja ce biti na nivou super hrvatske place.
Sa strane ce lobirati, malo za Tedescija, malo za strancd i primati lovicu za tzv. lobisticke usluge.
Nasi su si politicari izgradili takav sustav da ne mogu nikako izgubiti. Dozivotno primanje mirovine u iznosu koji i Hrvat koji zaradjuje napr 20.000 kuna neto place moze samo sanjatti. Cak je i u bivsoj SFRJ bilo pravednije. Tamo su narodni zastupnici imalo pravo samo na putne troskove i dnevnice ako nisu bili iz Zagreba. Bilo je cast biti narodni poslanik, a sad sve sama bagra se dograbila dozivotnog uhljebljnja. Sjetite se samo Kajina – kakve je on marifetluke radio da ne bi ostao bez povlastene penzije, a stalno vice o moralu i postenju.
A sto se Vujica tice, on je naravno lose rjesenje za HPB, ali priznajmo da je Kukuriku koalicija kadrovski napravila takav pomor u drzavnim tvrtkama da ce Vujic u takvoj konkurenciji biti i medju boljima. A sto ocekivati od koalocije koja se namjerno prozvala Kukuriku. Nomen ist omen.

New Report

Close