Kaznena prijava protiv gradonačelnika Jelića zbog Toplane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2013. u 12:24
Damir Jelić; Photo: Dominik Grguric/PIXSELL

U ime građanske inicijative “Stop korupcija” aktivist Davor Bajs predao je danas karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika i bivšeg jedinog člana Skupštine Toplane koja je sada u stečaju.

U ime građanske inicijative "Stop korupcija" aktivist Davor Bajs predao je danas karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika i bivšeg jedinog člana Skupštine Toplane koja je sada u stečaju.

Tereti ga za nekvalitetno obavljanje energentske djelatnosti, zapošljavanje po političkim kriterijima što je dovelo do znatnog viška zaposlenika i zbog sumnje na kriminalne radnje pri nabavi roba i usluga.

Kaznenom prijavom "Stop korupcija" također se ukazuje na navodna kršenja zakona i to stečajnog, Zakona o koncesijama, Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o lokalnoj (područnoj) samoupravi.

Gradonačelnik Jelić je jedini član skupštine i novoosnovane Gradske toplane na koju je je Grad prenio ugovor o distribuciji toplinske energije.

Bajs je kazao da oni smatraju da svi budući predsjednici skupštine trebaju uvidjeti da se prema zajedničkoj imovini moraju ponašati odgovorno ili će snositi kaznene sankcije.

Konkretno, u bivšoj je tvrtki u vrijeme odlaska u stečaj radilo sedamdeset i četvero ljudi, u razdoblju prije toga i do devedeset njih, a sada Gradska toplana s pedeset i jednom osobom uspješno privodi kraju ložnu sezonu.

"Izračunali smo da je godišnje na plaće prekobrojnih zaposlenika odlazilo 2,7 milijuna kuna. U 10 godina to je 27 milijuna kuna. Za taj se novac moglo rekonstruirati 10 km loše toplinske mreže", kazao je Bajs.

Kaznenom prijavom Stop korupcija traži od DORH-a da ispita i odgovornost svih bivših direktora toplane, kao i osobe koje su radile na nabavi roba i energenata, jer postoji sumnja, kazao je Bajs, na stjecanje protupravne imovinske koristi.

Ukoliko se utvrdi nesrazmjer imovnog stanja sa poreznim plaćanjima, protiv tih bi se osoba trebao pokrenuti postupak utvrđivanja porijekla imovine, naglasio je Bajs.

Ovom prijavom koja je predana Županijskom državnom odvjetništvu traži se izuzeće karlovačkih istražitelja uz obrazloženje da su svi oni imali spoznaje o većini navoda o kršenju najmanje pet zakona, budući da su ti događaji bili adekvatno medijski praćeni, pa su ipak propustili u gotovo godinu dana reagirati na sve to na što reagirati moraju po službenoj dužnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close