Kartične napojnice poticaj ugostiteljstvu, slijedi kampanja

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2024. u 06:14
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK snažno se zalagalo za primjenu modela fiskalizacije napojnica.

Od početka 2024. u Hrvatskoj se primjenjuje novi model fiskalizacije napojnica, koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim plaćanjem karticama, te je utvrđen i neoporezivi iznos od 3360 eura godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak.

Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK snažno se zalagalo za primjenu modela fiskalizacije napojnica. “Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80% prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri kartičnom plaćanju ostaviti napojnicu”, kaže direktorica Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja ocjenjuje i da je to “stimulirajući potez za sektor ugostiteljstva”.

Po novom modelu napojnicu je, dakle, moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procijene žele li je ostaviti i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdani račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njezina davanja.

“Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma”, dodaju iz HGK.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak naglašava da bezgotovinska naplata napojnica donosi mnoge novosti pa zahtijeva i prilagodbe te fazu uhodavanja, zbog čega planiraju i kampanju za zaposlenike u HoReCa industriji (hoteli, restorani, kafići…), vlasnicima tvrtki iz uslužnih djelatnosti i potrošačima s ciljem jasnog komuniciranja prednosti i mehanizama bezgotovinskog davanja napojnica.

Iz HGK dodaju i da se time ubuduće otvara i pitanje kartičnih provizija na napojnicu te načina na koji će banke kontrolirati naplate napojnica i isplate djelatnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close